Isolatie onder vloerverwarming: Is het slim en wat levert het op?

Door te isoleren onder de vloerverwarming kan je de hitte beter benutten en veel geld besparen.
Door een vloerverwarming te isoleren voorkom je warmteverspilling.

Veel mensen vragen zich af of isolatie onder vloerverwarming zin heeft. Je vloer is tenslotte al comfortabel en warm. Toch verspil je veel energie en geld als je geen isolatie onder de vloerverwarming plaatst. Hitte gaat verloren en de energierekening loopt op. Gelukkig kun je dit makkelijk oplossen met bodemisolatie. Wij vertellen je alles wat je moet weten over isolatie onder vloerverwarming.

Waarom vloerverwarming isolatie? Laat de hitte niet ontsnappen

Een vloerverwarming zonder isolatie verspilt veel energie.
Een verwarmde vloer is erg comfortabel, maar zonder isolatie benut je het niet volledig.

Vloerverwarming geeft veel comfort in huis. Zo kun je op blote voeten rondlopen en voelt je huis sneller warm aan. Toch gaat er zonder isolatie veel hitte verloren. De warmte trekt naar beneden of opzij, in plaats van naar boven. Hierdoor moet jij meer stoken om je huis de vloer warm te houden.

Vloerisolatie onder de vloerverwarming behoudt deze hitte. Zo is een vloer met isolatie tot wel 4 graden warmer. Dit betekent dat je minder hoeft te stoken voor een fijne temperatuur in huis. Eenmaal warm, ontsnapt de kou minder snel door isolatie. Zo bespaar je jaarlijks flink op de energierekening. 

Wel of geen isolatie onder vloerverwarming?

Het antwoord is simpel, kies voor isolatie bij vloerverwarming! Met isolatie haal je alles uit je vloerverwarming. Zo is je vloer warmer, bespaar je op de rekening en is het ook nog eens beter voor het milieu. Zonder isolatie mis je al deze voordelen bij vloerverwarming. Daarnaast gooi je jaarlijks veel geld weg.

 • Verwarmt sneller en beter warmtebehoud
 • Je bespaart jaarlijks op de energierekening
 • Het is duurzamer en dus goed voor het milieu

Welke isolatie onder vloerverwarming? Vooral makkelijk via de kruipruimte

De isolatie die jij kiest heeft invloed op het gemak en de isolatie.

Je kunt vloerverwarming op 2 manieren isoleren. Direct onder de vloer, of via de kruipruimte. Maar welke isolatie is de beste onder vloerverwarming? Wij bespreken de opties met de voor- en nadelen.

1. Direct onder de vloerverwarming

Isolatie direct tegen de vloer isoleert goed, maar beschermt niet tegen vocht.

Door direct onder de vloerverwarming te isoleren wordt warmte beter behouden. De isolatie zit direct tegen de vloerverwarming, dus het isoleert goed. Zo verspil je minder warmte van de vloerverwarming. Wel kan het lastig zijn om de isolatie aan te brengen. Zo kun je namelijk niet bij elke vloer gemakkelijk bij de vloerverwarming. Daarnaast beschermt deze optie ook niet tegen vocht vanuit de kruipruimte.

Deze methode heeft de beste isolerende werking, maar is daarnaast lastig aan te brengen en beschermt niet tegen vocht. Enkele voorbeelden van directe isolatie zijn bijvoorbeeld:

Noppenplaat vloerverwarming met isolatie

Sommige huizen hebben vloerverwarming met noppenplaten. Deze platen hebben een isolerende werking. Daarnaast is het makkelijk om de leidingen of draden binnen de noppen te plaatsen. Dit is een goede manier van isolatie bij vloerverwarming. Wel is het lastig om dit achteraf aan te brengen. Zo zitten de leidingen al strak op de noppenplaten.

Vloerverwarming platen met isolatie

Naast de noppenplaten zijn er ook andere isolatieplaten. Deze platen zijn vaak iets makkelijker achteraf aan te brengen. Toch kan dit afhankelijk van het huis nog erg lastig zijn. De platen worden onder de vloerverwarming gelegd om de warmte te sturen.

Isolatiefolie onder de vloerverwarming

De laatste optie die we bespreken is isolatiefolie. De warmte wordt gereflecteerd op de folie. Zo isoleer je de vloerverwarming. Deze kunnen ook in combinatie met isolatieplaten worden geplaatst. Net zoals de andere opties, kan het wel lastig zijn om achteraf folie aan te brengen onder je vloerverwarming. Daarnaast beschermen platen of folie niet tegen vocht.

2. Kruipruimte isoleren voor je vloerverwarming

Kruipruimte isoleren met bodemisolatie
Bodemisolatie gaat via de kruipruimte. Deze methode isoleert en beschermt ook tegen vocht.

Naast vloerisolatie kun je ervoor kiezen om te isoleren via de kruipruimte. Dit noemen we bodemisolatie. Bij deze optie wordt het isolatiemateriaal in de ruimte onder de vloer geplaatst. Het is een stuk makkelijker om op deze manier te isoleren als de vloerverwarming al in het huis ligt.

Om via de kruipruimte te isoleren kunnen isolatiechips worden geplaatst. Deze dikke laag van chips behouden warmte. Zo wordt je huis sneller warm en blijft de warmte ook langer houden.

Naast de isolerende werking beschermen isolatiechips ook tegen vocht. Vooral op Nederlandse grond kan vocht veel problemen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan schimmel in huis, een koude luchtstroom, naaktslakken in huis, houtrot of een muffe geur in huis.

Drowa chips: Beschermt tegen vocht en isoleert

Drowa Chips kunnen makelijk via de kruipruimte worden aangebracht.

Bij Drowa maken we gebruik van isolatiechips. Deze Drowa chips worden met een slang in de kruipruimte gespoten. De chips kunnen in minder dan 2 uur geplaatst worden. Door een dikke laag aan te brengen is de isolatie extra goed. Daarnaast voorkom je zo dat de isolatie niet verschuift na enkele jaren. Zo blijft de isolatie op lange termijn ook goed.

De chips zijn 8-vormig. Drowa chips zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal, en dus erg duurzaam. Het materiaal zorgt ervoor dat de chips blijven drijven. Zo blijven de isolatiechips werken bij water in de kruipruimte. Omdat we overtuigd zijn van de werking, biedt Drowa levenslange garantie op werking van het product.

Hoeveel isolatie onder de vloerverwarming? Het liefst een dikke laag

Een dikke isolatielaag zorgt voor betere isolatie rondom de vloerverwarming
Een dikke laag isolatiechips verbetert de isolerende werking en voorkomt verschuiving.

De dikte van isolatie onder vloerverwarming hangt af van welke soort je kiest. Zo krijgen wij vaak de vraag hoeveel isolatie genoeg is. Als we kijken naar de Drowa isolatiechips brengen we een dikke laag aan. Dit heeft als voordeel dat de chips minder snel verschuiven. Zo blijft de isolatie goed over de jaren. Ook de bescherming tegen vocht blijft zo goed.

Daarentegen werkt dunne isolatie onder de vloerverwarming minder goed. Zo kan er namelijk nog warmte verloren gaan. Om alle voordelen te benutten brengen we bij Drowa dus een dikke laag isolatiechips aan.

Hoeveel kost isolatie? Een investering voor de toekomst

Isolatie onder vloerverwarming kan veel geld op de energierekening besparen.
Isolatie is een investering die je vooral geld gaat besparen.

Hoeveel kost het isoleren van vloerverwarming nou precies? De prijs hangt af van de beschikbare subsidies en de type woning. De kosten liggen vaak tussen de €1.300 en €2.000. Een flinke investering, maar het levert ook wat op. Zo bespaar je volgens Milieucentraal jaarlijks gemiddeld €275 aan energiekosten met bodemisolatie. Na enkele jaren heb je de investering er dus alweer uit.

Type woningGemiddelde investeringSubsidie
Aftrek
Totaal prijsBesparing
energierekening
Hoe snel terugverdiend?
Vrijstaande woning€2.310- €300€2.010€400 per jaar5 jaar
2 onder 1 kap€1.848- €240€1.608€270 per jaar6 jaar
Hoekwoning€1.694- €220€1.474€210 per jaar7 jaar
Tussenwoning€1.694- €220€1.474€210 per jaar7 jaar
Appartement€1.540- €200€1.340€200 per jaar7 jaar
*Let op: de cijfers en prijzen zijn gemiddelden. Vraag voor een offerte van jouw huis een gratis adviesgesprek aan.

Subsidie vanuit de overheid: Bekijk de huidige subsidies

Daarnaast is isoleren goed voor het milieu. Daarom geeft de overheid af en toe subsidies uit. Dit geldt dus ook voor vloerverwarming. Bekijk onze subsidiepagina voor de meest actuele subsidies in 2022. Zo kun je de investering nog sneller terugverdienen, en help je mee met de verbetering het milieu.

Waarom kan Drowa jou verder helpen met water in de kruipruimte?

 • Al meer dan 20 jaar ervaring met bodemisolatie
 • 30.000 families verder geholpen met isolatie
 • De chips beschermen tegen warmteverlies en vocht
 • Nu met levenslange garantie op de werking
 • De isolatie is binnen een paar uur gedaan

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Heb je interesse in het isoleren bij vloerverwarming? Neem dan contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Bespaar op je rekening en voorkom vochtproblemen.

 • Gratis advies van onze isolatie specialist
 • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
 • Bespaar energiekosten in de toekomst
 • Binnen 2 uur de isolatie geregeld

Gratis advies voor vloerverwarming isolatie 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen