Vocht in huis: Is dit erg en hoe kan ik het bestrijden?

Vocht in huis lijkt onschuldig maar kan voor veel grote problemen zorgen.
Vocht in huis lijkt onschuldig maar kan voor veel grote problemen zorgen.

Zijn de ramen vaak beslagen of verzamelen er zich druppeltjes op de muur? Of is de luchtvochtigheid in je huis te hoog? Dan kan het zijn dat je te veel vocht in huis hebt. Vocht in huis lijkt onschuldig maar kan meerdere problemen veroorzaken. Zowel voor je huis als je gezondheid. Gelukkig is het goed te bestrijden. Wij vertellen je alles wat je moet weten over vocht in huis.

Drowa isolatiechips verminderen vocht in huis

Bekijk in 1 minuut of jouw huis geschikt is en krijg gratis advies:


Hoe herken je te veel vocht in huis? Dit zijn de kenmerken

Vocht in huis kan soms heel duidelijk zijn. Maar soms is het ook subtiel. Wij vertellen je een paar veelvoorkomende symptomen van vocht in huis. Zo kun jij kijken of jij last hebt van te veel vocht in huis.

1. Vocht in huis meten: Gebruik een luchtvochtigheid meetstation

Een eenvoudig meetstation kan de luchtvochtigheid in huis meten.
Een meetstation kan de luchtvochtigheid in huis meten.

Wil jij vocht meten in huis? Dan kun je gebruik maken van een luchtvochtigsheidmeter. Met een meetstation kun je vochthoeveelheid in huis meten. Maar hoe vochtig moet het in huis zijn? Tussen de 40 en 60 procent is ideaal. Zit je consistent boven de 60? Dan heb je waarschijnlijk een vochtprobleem.

2. Condens in huis: Druppels en vocht in huis

Vaak druppels en vocht op de muur, ruiten of plafond duidt op vocht in huis.
Vaak druppels en vocht op de muur, ruiten of plafond duidt op vocht in huis.

Soms kan het ook zo zijn dat je de druppels letterlijk in huis ziet hangen. Denk bijvoorbeeld aan condens op ramen, muren of het plafond. Als dit zich vaak voordoet, dan is je huis te vochtig. Dit vocht kan vervelende problemen veroorzaken.

3. Schimmels en muffe lucht in huis

Zwarte schimmel op de muur of een muffe geur zijn kenmerken van teveel vocht
Zwarte schimmel op de muur of een muffe geur zijn kenmerken van vocht in huis.

Een ander teken van vochtproblemen is schimmel in huis. Denk bijvoorbeeld aan hoekjes, de muur of het plafond. Schimmels doen het extra goed in vochtige ruimtes. Deze schimmels kunnen ook nog een muffe geur afgeven. Deze vochtgeur in huis is niet aangenaam. Schimmels en een muffe geur in huis zijn twee duidelijke signalen van een vochtprobleem.

4. Naaktslakken of ander ongedierte in huis

Slijmsporen zijn een onaangename verassing in je huis
Slijmsporen zijn een onaangename verrassing in je huis

Word je wakker met een slakkenspoor in je keuken, badkamer of andere ruimtes? Dan heb je last van slakken in huis. Naaktslakken zijn dol op vochtige ruimtes. Hier schuilen ze in de nacht, of ze zijn op zoek naar eten. Maar hier zit jij natuurlijk niet op te wachten. Ook ander ongedierte kan aangetrokken worden door vochtige ruimtes. Dit duidt dus op te veel vocht in huis.

Veel vocht in huis? Dit kan veel problemen opleveren

Herken jij één of meerdere van deze kenmerken? Dan heb je waarschijnlijk een vochtprobleem. Te veel vocht in huis kan gezondheidsklachten, schade en hoge energiekosten veroorzaken. Het is belangrijk dat je dit probleem grondig aanpakt.

Wat zijn de gevolgen van te veel vocht in huis?

Een te vochtig huis heeft invloed op je portemonnee en comfort.
Een vochtig huis heeft invloed op je portemonnee en comfort.

Is vocht in huis onschuldig? Of is het schadelijk? Op de lange termijn zal het altijd problemen veroorzaken. Ook al merk je nu nog niets, uiteindelijk zul je er last van krijgen. Wij vertellen je wat mogelijke gevolgen zijn van te veel vocht in je huis.

1. Vocht in huis en gezondheid: Is het schadelijk voor je?

En te vochtig huis kan een negatieve impact op je gezondheid hebben.
Te veel vocht in huis kan een negatieve impact op je gezondheid hebben.

Vochtproblemen kunnen uiteindelijk schadelijk voor je gezondheid zijn. Zo is constant in een hoge luchtvochtigheid leven niet gezond. Specifiek als je last hebt van longziektes of allergieën. Maar ook zonder ziektes is een vochtig huis geen gezonde leefomgeving.

Daarnaast ontstaan schimmels in vochtige ruimtes. De sporen van deze schimmels kunnen ook klachten veroorzaken. Dit geldt extra voor mensen die al last hebben van luchtwegproblemen of allergieën.

Vochtig huis gezondheidsklachten: Dit zijn de symptomen

De volgende klachten komen voor bij mensen die in te vochtige huizen wonen:

 • Kortademigheid
 • Hoestbuien
 • Reumatische klachten
 • Geïrriteerde slijmvliezen
 • Vermoeidheid
 • Geïrriteerde ogen
 • Rode huid
 • Misselijkheid

2. Schimmels, slakken en een muffe geur

Slakken en ander ongedierte zijn dol op vochtige ruimtes.
Slakken en ander ongedierte zijn dol op vochtige ruimtes.

Naast gezondheidsproblemen zijn er nog meer mogelijke problemen. Vochtige ruimtes zijn ideaal voor schimmels. Deze schimmels breiden zich langzaam uit in vochtige ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, keuken of woonkamer. Dit kan slecht voor je gezondheid zijn of de muren aantasten.

Vocht en schimmels brengen daarnaast ook een muffe geur met zich mee. Er zal constant een vochtgeur in huis hangen. Zo kan het zijn dat gasten dit opmerken als je bezoek hebt.

Tot slot zijn ook slakken dol op vocht. Ze zoeken s'nachts beschutting of eten. Slakken hebben een vochtige ruimte nodig om te kunnen overleven. Daarvoor is een huis met een hoge luchtvochtigheid ideaal. Jij zal achterblijven met slijmsporen in je huis.

3. Houtrot, schade of aangetaste leidingen

bodem isolatie voor een huis met houten vloer en onderstel, voorkomt houtrot en schimmel
Vocht kan je vloer of leidingen aantasten.

Vocht heeft niet alleen effect op mensen, maar ook op materiaal. Zo wordt hout bijvoorbeeld aangetast door vocht. Op termijn gaat hout rotten. Zo kan het zijn dat je vloer kapot gaat en vervangen moet worden. Dit kan een dure klus zijn.

Ook je steunbalken kunnen worden aangetast door vocht. Steunbalken gaan rotten als je huis al een lange tijd te vochtig is. Dit is gevaarlijk voor de fundering van je huis. Daarnaast kan het veel overlast veroorzaken om deze balken in je huis te vervangen.

Tot slot kunnen leidingen aangetast worden door vocht. Als er water onder je huis staat, trekt dit omhoog. De leidingen krijgen corrosie (aantasting) en kunnen uiteindelijk kapot gaan. Om schade aan je huis te voorkomen is het dus belangrijk om vocht in huis te voorkomen of bestrijden.

4. Hoge energierekening door vocht

Teveel vocht kan de energierekening laten oplopen.
Te veel vocht kan de energierekening laten oplopen.

Als je huis te vochtig is, vliegt de energierekening omhoog. Vocht zorgt er namelijk voor dat warmte minder goed behouden wordt. Vocht op de muur isoleert minder goed. Hierdoor zet je sneller de verwarming omhoog.

Op de lange termijn kan dit veel geld kosten. Je energierekening valt hoger uit. Daarentegen is je huis met goede isolatie tot wel 5 graden warmer. Een te hoge luchtvochtigheid heeft dus direct een invloed op je portemonnee.

Vochtig huis: Wat is de oorzaak?

Dus jij hebt last van een vochtig huis en je wilt er vanaf. Maar om een probleem te kunnen bestrijden is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt. Hoe kan het zijn dat jij te veel vocht in huis hebt? Wij vertellen je een paar veelvoorkomende oorzaken.

Water in de kruipruimte: Vocht trekt omhoog

soms zorgt grondwater ervoor dat de kruipruimte wel tientallen centimeters onderwater staat!
Water in de kruipruimte trekt omhoog en verhoogt de luchtvochtigheid.

Een veelvoorkomende oorzaak van te veel vocht is water in de kruipruimte. Een groot gedeelte van Nederland ligt onder NAP. Dit betekent dat het onder de watergrens ligt. Daarnaast zijn voornamelijk de kustprovincies gebouwd op klei. De combinatie van de kleigrond en de lage ligging zorgt ervoor dat water slecht kan weglopen. Zo blijft er bijvoorbeeld veel water in de grond staan na regenval.

Dit grondwater kan moeilijk in de grond trekken en zoekt zo een nieuwe weg. Bijvoorbeeld onder je huis. Aangezien veel Nederlandse huizen een kruipruimte hebben verzamelt het water hier. Zodra er water in de kruipruimte staat kan dit soms een lange periode blijven liggen of zelfs erger worden. Uiteindelijk trekt het vocht omhoog en komt het in je huis terecht. Hierdoor ontstaan vochtproblemen.

Onvoldoende ventilatie: Vocht kan niet wegtrekken

Ventilatie zorgt ervoor dat vocht niet in huis blijft hangen.
Ventilatie zorgt ervoor dat vocht niet in huis blijft hangen.

Een andere oorzaak van te veel vocht komt door een gebrek aan ventilatie. In huizen wordt er veel vocht gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de keuken en badkamer, maar ook de slaapkamer. Zo transpireer je bijvoorbeeld in de nacht. Door te ventileren trekt dit vocht weer uit je huis. Maar ventileer je niet of te weinig? Dan kan het vocht in je huis trekken.

Door een gebrek aan ventilatie kan de luchtvochtigheid omhoog schieten. Zo krijg je last van de bekende vochtproblemen zoals schimmel, een muffe geur of slakken in huis.

Lekkage van leidingen: vocht stapelt langzaam op

Een lekkende leiding kan langzaam water doen ophopen.
Een lekkende leiding kan langzaam vocht doen ophopen.

Een laatste reden voor vocht in je huis is lekkende leidingen. Als een leiding onder je huis of in de muur lekt, zal er langzaam vocht ophopen. Als dit lang genoeg doorgaat krijgt je last van de bekende vochtproblemen. Gelukkig kunnen leidingen gerepareerd worden, maar het is wel belangrijk dat je dit tijdig opmerkt. Vochtsymptomen zoals houtrot, schimmels en gezondheidsklachten kunnen namelijk veel problemen veroorzaken.

Vocht in huis oplossen: Wat kun je er tegen doen?

De beste manier om vocht te bestrijden is om de kruipruimte goed te isoleren.
De beste manier om vocht in huis te bestrijden is om de kruipruimte goed te isoleren.

Wat kun je het beste doen als je vocht in huis wilt oplossen? Wij raden we kruipruimte isolatie aan.

Door de ruimte onder je huis te isoleren met Drowa chips voorkom je vochtproblemen. De chips blijven namelijk drijven op eventueel water in je kruipruimte. De warme lucht die ontstaat houdt het water tegen, waardoor het vocht niet omhoog trekt. Hierdoor voorkom jij alle bekende vochtproblemen.

Naast het bestrijden van vochtproblemen heeft kruipruimte isolatie nog meer voordelen. Zo wordt je vloer tot wel 4 graden warmer met kruipruimte isolatie. Doordat je minder hoeft te stoken om je huis comfortabel te maken, bespaar je flink op de energierekening. De besparing is volgens milieucentraal gemiddeld €275 per jaar. Verder is isolatie ook nog duurzaam waardoor je huis een hoger energielabel krijgt. Dit is goed voor de waarde van het huis.

 • Goede kruipruimte isolatie voorkomt vochtproblemen
 • Isolatie maakt je vloer tot wel 4℃ warmer
 • Jaarlijks bespaar jij tot wel €275,- per jaar aan energiekosten
 • Vloerisolatie is duurzaam, dus het is goed voor het milieu
 • Je huis krijgt een hoger energielabel, waardoor het meer waard is

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Heb jij last van vocht in huis? Dit kan vervelende problemen veroorzaken. Neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies. Bestrijd het probleem bij de bron!

 • Gratis advies van onze specialist
 • Binnen 2 uur het probleem bij de bron aangepakt
 • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
 • Voorkom vocht in de toekomst

Gratis advies bij vocht in huis 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen