Kruipruimte ventilatie: Voorkom vochtproblemen

ventileren is niet altijd goed en kan zorgen voor een vochtige kruipruimte
Een rooster in vanuit de kruipruimte kan voor goede ventilatie in huis zorgen.

Kruipruimte ventilatie is belangrijk om vochtophoping te voorkomen. Door te ventileren kan vocht in huis ontsnappen waardoor de luchtvochtigheid niet oploopt. Een hoge luchtvochtigheid in huis kan namelijk tot verschillende nare vochtproblemen leiden. Denk aan schimmel in huis, een muffe lucht of zelfs houtrot in de fundering. Wij vertellen je alles wat je moet weten over ventilatie in huis.

Onvoldoende ventilatie in je kruipruimte?

  • Gratis advies van onze specialist
  • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
  • Voorkom vochtproblemen in de toekomst
  • Binnen 2 uur het probleem bij de bron aangepakt
  • Bespaar tot wel €228 per jaar op de energierekening

Minder ventileren dankzij EPS isolatie

Isolatie zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in je kruipruimte goed blijft
Isolatie zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in je kruipruimte goed blijft

Met een bodembedekkende isolatielaag in combinatie met voldoende ventilatie bespaar je op de stookkosten, verbeter je het wooncomfort, verkrijg je de gewenste luchtvochtigheid en draag je tegelijkertijd zorg voor een gezonde atmosfeer in huis. Daarbij geldt dat bij een dikke isolatielaag op de kruipruimtebodem minder ventilatie nodig is om vochtproblemen te voorkomen. Isolatiechips van Drowa zijn gemaakt om vochtproblemen in huis te voorkomen.

Kruipruimte ventilatie belangrijk en vaak verplicht

Voldoende ventilatie in de kruipruimte is essentieel om problemen te voorkomen
Voldoende ventilatie in de kruipruimte is essentieel om problemen te voorkomen

Koudeproblemen oplossen door het afdichten van ventilatieroosters is meestal geen optie, en zeker geen verstandige methode. Ventilatie van de kruipruimte is namelijk van belang voor de afvoer van vocht en radongas. Ventilatieroosters zijn zelfs verplicht indien er gasleidingen in de kruipruimte zijn aangebracht. Een optimale ventilatie van de kruipruimte is verder zeer belangrijk voor het tegengaan van zwam in huis.

Kruipruimte ventilatie en vocht: Niet altijd de oplossing

Ventilatie is goed om vocht te voorkomen, maar niet altijd de oplossing
Ventilatie is goed om vocht te voorkomen, maar niet altijd de oplossing

Kruipruimte ventilatie is belangrijk om vochtproblemen - die kunnen ontstaan in de kruipruimte - tegen te gaan. Ventilatie pakt echter niet onder alle omstandigheden altijd goed uit. Juist in de zomer kan ventilatie de vochtproblemen in de kruipruimte zelfs vergroten. Omdat warmere lucht meer vocht kan bevatten, zal bij een hoge luchtvochtigheid in huis het vocht in de lucht tot water condenseren als het in de kruipruimte in aanraking komt met de koudere constructiedelen, zoals funderingsmuren.

Radongas in de bodem: Gevaarlijk voor je gezondheid

Dit gevaarlijke gas dat vanuit de bodem kan omhoogtrekken.

Radongas is een longkankerverwekkend, radioactief, kleur- en reukloos edelgas dat voorkomt in de bodem, van zowel klei, donkere aarde, zand maar ook in grondwater. Deze gassoort wordt gezien als de tweede belangrijke oorzaak van longkanker in Nederland.

Gevolgen van een te hoge concentratie radongas

De mate waarin radon aanwezig is, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de soort grond waarop de woning staat, maar ook de materialen waarvan de woning is gemaakt en de manier van ventileren. Het te lang blootstaan aan een hoge concentratie radongas kan longkanker veroorzaken. Daarom is het goed ventileren van een woning van zeer groot belang zodat deze gassen zich niet kunnen ophopen. Vaak gaat deze maatregel samen met het goed isoleren van de kruipruimte.

Het belang van een kruipruimte bij radongas.

Vanwege het belang van de afvoer van radongas, wordt een kruipruimte gezien als een belangrijke toevoeging aan een huis. Volstorten van een kruipruimte of een betonvloer zonder onderliggende kruipruimte wordt daarom afgeraden. Voor een goede ventilatie dienen de ventilatieroosters zo hoog mogelijk in de kruipruimte muren te zijn aangebracht. Voor een goed ventilerende luchtstroom is het daarbij wenselijk dat de roosters tegenover elkaar zijn aangebracht, bijvoorbeeld aan zowel de voor- als achterkant van de woning.

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Onvoldoende ventilatie in je kruipruimte? Dan krijg je last van een vochtproblemen. Neem gratis contact met ons op om te kijken of we jou verder kunnen helpen. Bestrijd het probleem bij de bron!

  • Gratis advies van onze specialist
  • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
  • Voorkom een vochtproblemen in de toekomst
  • Binnen 2 uur het probleem bij de bron aangepakt