Betonvloer isoleren: Is het mogelijk en wat zijn de voordelen?

de bodem isoleren met een betonnen vloer heeft heel veel voordelen.
Ook een betonnen vloer kan geïsoleerd worden om vochtproblemen te voorkomen.

Veel huizen zijn gebouwd met een betonvloer of ondervloer. De vloer kan snel koud aanvoelen, waardoor wij vaak de vraag krijgen of isolatie mogelijk is bij een betonvloer. Gelukkig is isolatie in veel gevallen gewoon mogelijk. Zo geniet je van een warmere vloer, minder vochtproblemen en een lagere energierekening. Wij vertellen je alles wat je moet weten over een betonvloer isoleren.

Betonvloer laten isoleren?

 • Binnen 7 jaar terugverdiend
 • Bespaar tot wel €275,- per jaar!
 • Vloer tot wel 4 graden warmer
 • Voorkom vochtproblemen met isolatie
 • In 10 minuten op maat gemaakt gratis advies
 • Duurzamer leven en minder energieverbruik

Gratis telefonisch advies aanvragen 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen

Waarom isolatie betonvloer: meerdere voordelen door isolatie

Isoleren onder een betonvloer verhoogt wooncomfort en voorkomt vochtproblemen.

Waarom is het isoleren van een betonvloer interessant? Er zijn meerdere voordelen bij isolatie van je vloer. Ten eerste voelt je huis warmer en meer comfortabel aan. Je huis kan tot wel 4 graden warmer aanvoelen. Als er geen bovenlaag op de betonvloer zit, kan de vloer snel koud aanvoelen.

Verder bespaar je al snel tot wel 228 euro per jaar op de energierekening. Door een betonvloer te isoleren wordt warmte beter behouden. Dit is duurzaam waardoor het energielabel van je huis verhoogd kan worden. Een hoger energielabel heeft een positieve invloed op de waarde van je huis.

Tot slot is een belangrijk voordeel van isolatie via de kruipruimte dat je vochtproblemen tegengaat. Door de laaggelegenheid van Nederland is vocht onder de vloer een veelvoorkomend probleem. Vocht trekt omhoog en kan verschillende problemen veroorzaken. Denk aan schimmels, een ongezonde luchtvochtigheid, slakken in huis of beschadigde leidingen en/of steunbalken.

Betonvloer isoleren: Welke manieren zijn er?

Beton vloeren kunnen op verschillende manier worden geïsoleerd.

Een betonvloer isoleren kan op verschillende manieren. Dit hangt af van de manier waarop de vloer is gestort. Grofweg zijn er twee verschillende opties:

Betonnen vloer isoleren onderkant

De betonvloer isoleren aan de onderkant is mogelijk als je huis een kruipruimte heeft. Hierbij wordt de isolatie op de bodem van de kruipruimte geplaatst, of direct tegen de vloer aan. Wij beschrijven deze opties.

1. Vloerisolatie: Direct tegen de vloer

Vloerisolatie isoleert beter, maar beschermt niet tegen vocht.

Isolatie direct tegen de vloer aan heeft als voordeel dat de isolatie iets beter is, maar deze methode beschermt niet tegen vocht. Vocht in de kruipruimte kan voor verschillende problemen in huis zorgen. Denk aan een ongezonde luchtvochtigheid, schimmel in huis, slakken in huis of aangetaste leidingen.

2. Bodemisolatie: Op de bodem onder de vloer

Kruipruimte isoleren met bodemisolatie
Bodemisolatie isoleert je huis, en beschermt daarnaast ook tegen vocht.

Een andere manier van isolatie onder de betonvloer is via bodemisolatie. Hierbij wordt de isolatie op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Bij isolatie via de kruipruimte onder een betonvloer wordt je huis ook tegen vocht beschermd. Verder helpt bodemisolatie ook met een warmer huis en besparing op de energierekening.

Betonvloer isoleren bovenkant

Als er geen ruimte onder de betonvloer beschikbaar is, is isoleren via de bovenkant de enige optie. Bij deze methode wordt een laag bovenop de vloer geplaatst.

Over het algemeen raden wij dit af, als er een kruipruimte aanwezig is. Een betonnen vloer isoleren via de bovenkant is namelijk een ingrijpende klus waarbij al het meubilair uit huis moet. Daarnaast zul je een stuk ruimte verliezen aangezien de vloer opgehoogd wordt. Isolatie via de kruipruimte is dus de beste optie indien mogelijk.

Isolatie kruipruimte betonvloer: Hoe werkt dat precies?

Bij isolatie via de kruipruimte brengen we een laag isolatiechips onder de betonvloer aan.

De kruipruimte onder je betonvloer is de ideale ruimte waar vocht zich kan verzamelen. Een vochtige kruipruimte kan voor meerdere problemen zorgen. Vocht trekt namelijk omhoog en dit zal de luchtvochtigheid in je huis vergroten. Veelvoorkomende problemen door vocht in huis zijn bijvoorbeeld:

 • Schimmel in huis door optrekkend vocht
 • Gezondheidsklachten door hoge luchtvochtigheid
 • Naaktslakken en sporen in huis na de nacht
 • Rottende steunbalken en houten vloeren
 • Beschadigde leidingen door vocht

Door de kruipruimte te isoleren met isolatiechips, kunnen vochtproblemen voorkomen worden. De chips worden op de bodem van de kruipruimte gestort. Dit voorkomt dat vocht omhoog trekt, en isoleert de ruimte. Zo bescherm je jouw huis tegen vocht en kou.

Hoeveel kost isolatie van een betonvloer?

Goede isolatie onder een betonnen vloer, kan veel geld besparen op de lange termijn.

Hoeveel kost het om een betonvloer te isoleren? Dit hangt af van hoe groot je huis is. In het overzicht hieronder zie je wat de gemiddelde kosten zijn per type woning. Daarnaast zie je hoe snel je de investering terugverdient met besparing op je energierekening.

Type woningGemiddelde investeringSubsidie
Aftrek
Totaal prijsBesparing
energierekening
Hoe snel terugverdiend?
Vrijstaande woning€2.310- €300€2.010€400 per jaar5 jaar
2 onder 1 kap€1.848- €240€1.608€270 per jaar6 jaar
Hoekwoning€1.694- €220€1.474€210 per jaar7 jaar
Tussenwoning€1.694- €220€1.474€210 per jaar7 jaar
Appartement€1.540- €200€1.340€200 per jaar7 jaar
*Let op: de cijfers en prijzen zijn gemiddelden. Vraag voor een offerte van jouw huis een gratis adviesgesprek aan.

Een betonvloer isoleren is dus een investering die zich uiteindelijk terug betaald. Volgens milieu centraal is de gemiddelde besparing €275 per jaar. Mede dankzij subsidies van de overheid verdien je de investering al binnen 5 tot 7 jaar terug.

Betonvloer isoleren? Een investering die zichzelf terug verdient!

Bodemisolatie is dus een investering die zichzelf terugverdient. Zo bespaar je op de energierekening en voorkom je ook kosten door vochtproblemen.

Waarom isoleren bij Drowa? De expert voor betonvloer isolatie

Drowa heeft vele families geholpen met isolatie onder hun betonvloer.

Drowa is al meer dan 20 jaar expert als het aankomt op isolatie onder verschillende vloeren. Maar waarom is Drowa de beste keus als het aankomt op isolatie bij een betonvloer?

Drowa Isolatie chips: Ideaal voor onder een betonvloer

De hoge kwaliteit isolatiechips van Drowa. Geschikt om de kruipruimte onder een houten vloer te isoleren. Gemaakt van 100% gerecycled materiaal.
De hoge kwaliteit isolatiechips van Drowa. Gemaakt van 100% gerecycled materiaal.

De isolatie chips van Drowa hebben een 8 vormige vorm. De chips worden met een dikke laag onder de betonvloer gespoten. Het formaat van de chips zorgt ervoor dat deze niet verschuiven. Zo blijft de isolatie werking goed. Drowa chips zijn daarnaast 100% gerecycled waardoor het product duurzaam is.

Waarom is Drowa de beste keus voor isolatie onder een betonvloer?

 • Meer dan 20 jaar ervaring met bodemisolatie
 • Nu met levenslange garantie op de werking
 • Al 30.000 families geholpen met kruipruimte isolatie 
 • Door gerecycled materiaal zijn de chips een duurzame oplossing
 • De isolatie is binnen een paar uur gedaan

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Heb jij last van vocht in huis of wil je het comfort verhogen? Neem gratis contact met ons op om te kijken hoe we je verder helpen. Bestrijd het probleem bij de bron!

 • Gratis advies van onze specialist
 • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
 • Binnen 2 uur het probleem bij de bron aangepakt

Gratis advies bij schimmel in huis 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen