Schimmel in huis: Hoe kom ik er vanaf en moet ik me zorgen maken?

Schimmel veroorzaken voor donkere vlekken op de muur en het plafond van je huis

Heb jij last van zwarte vlekken op de muur van je huis? Dan is de kans groot dat je last hebt van schimmel in huis. De schimmels kunnen op de lange termijn schadelijk voor je gezondheid zijn en moeten dus bestreden worden.

Schimmel in huis wordt altijd veroorzaakt door te veel vocht. Gelukkig kan het probleem bij de bron worden aangepakt om zo weer veilig en comfortabel in je huis te wonen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over schimmels en de bestrijding hiervan!

Drowa isolatiechips pakt schimmel bij de bron aan

Bekijk in 1 minuut of jouw huis geschikt is en krijg gratis advies:


Last van schimmels in huis? Dat komt waarschijnlijk hierdoor

Ook betonnen vloeren kunnen vocht doorlaten en schimmel in huis veroorzaken
Schimmel veroorzaakt donkere vlekken tegen de muur, het plafond en de vloer van je huis

Schimmels in huis worden verspreid via de lucht met kleine schimmelsporen. Deze sporen vliegen door de lucht en kunnen via een raam of deur in jouw huis terecht komen. In principe levert dit geen probleem op, tenzij jouw huis de ideale omgeving voor de schimmel vormt.

Schimmels zijn namelijk dol op vochtige ruimtes. Een hoge luchtvochtigheid stelt de schimmel in staat om te overleven en uit te breiden. Dit begint klein, maar al snel zal de schimmel zich uitbreiden totdat je grote zwarte vlekken in huis hebt. Volgens milieucentraal hebben zelfs 1 op 10 woningen last van schimmel in huis. Denk hierbij aan aspergillus schimmel of een zwarte schimmel.

Waar komen vocht en schimmel in huis vooral voor?

Aangezien schimmels in huis alleen voorkomen in vochtige ruimtes, zijn er bepaalde kamers die van nature aantrekkelijker zijn. Zo zijn de kamers waar veel water wordt gebruikt eerder slachtoffer van schimmels in huis.

Daarnaast helpt het ook niet als vocht niet kan ontsnappen uit een kamer. Zonder een kamer goed te tochten kan het vocht namelijk de luchtvochtigheid verhogen. Dit zorgt vervolgens weer voor de ideale schimmel omstandigheden. Schimmel in huis komen het meeste voor in de volgende kamers:

Schimmel badkamer: Ideale plek voor schimmel

Een ruimte die continue bloot wordt gesteld aan vocht. Voornamelijk door de douche, wastafels en het toilet. Vooral als het vocht niet goed kan ontsnappen na het douchen, kan schimmel in de badkamer ontstaan. Op korte termijn is het belangrijk dat het vocht kan ontsnappen via goede ventilatie. Is het al te laat? Dan zal je de schimmel moeten bestrijden.

Schimmel in de keuken: Veelvoorkomende plek voor schimmels

Doordat er veel met water in de keuken wordt gewerkt is schimmel in de keuken veelvoorkomend

Schimmel in de keuken kan te maken hebben met slechte vochtafvoer. Denk bijvoorbeeld aan de wasbak, lekkende kranen of een kapotte koelkast. Zorg er dus voor dat de keuken regelmatig gelucht wordt om vochtophoping te voorkomen.

Schimmel in woon- en slaapkamer: Gevaar voor je gezondheid

Schimmel in de woon- of slaapkamer kan door een algemene hoge luchtvochtigheid in huis komen. Eventueel vanuit de kruipruimte

In de woonkamer en slaapkamer wordt relatief minder water gebruikt in vergelijking met de keuken en badkamer. Heb jij last van schimmel in de slaap of woonkamer? Dan kan het zijn dat de algemene luchtvochtigheid in je huis te hoog is. Om dit te bestrijden kun je overwegen om je kruipruimte te isoleren om vocht in huis te voorkomen.

Is schimmel in huis gevaarlijk? Deze klachten kun je ervaren

Stel het is al te laat en je hebt last van schimmels in huis, is dit gevaarlijk voor je gezondheid? Schimmelsporen kunnen verschillende klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen erger zijn bij mensen die al last hebben van luchtwegproblemen of allergieën. Daarnaast is het überhaupt niet gezond om in een vochtige omgeving te leven. Schimmels kunnen je dus ziek maken en zal uiteindelijk moeten worden aangepakt. Lees hier enkele voorkomende gevolgen van schimmel in huis.

Ziek door schimmel in huis symptomen

 • Kortademigheid
 • Hoestbuien
 • Reumatische klachten
 • Geïrriteerde slijmvliezen
 • Vermoeidheid
 • Geïrriteerde ogen
 • Rode huid
 • Misselijkheid

Schimmel in huis verwijderen: Hoe kom ik het beste van schimmel af?

De schimmel symptomen aanpakken is mogelijk op korte termijn, maar je kun het beste het onderliggende vochtprobleem aanpakken.

Als je schimmels in huis opmerkt, kun je het beste zo snel mogelijk handelen. Schimmels kunnen zich snel verspreiden waardoor het probleem groter wordt. Ten eerste zal je de schimmel op de korte termijn moeten bestrijden. Maar daarnaast is het ook belangrijk om de oorzaak van de schimmels aan te pakken. Zo voorkom je dat de schimmel op een later moment terugkeert in je huis.

Schimmel in huis bestrijden: een korte termijn oplossing

1. Natte doek met soda: Als de schade beperkt is kun je een natte doek met soda gebruiken om de schimmels te verwijderen. De reden om voor een natte doek te kiezen is om de schimmel niet verder te verspreiden. Dit kan met een droge doek wel gebeuren. Let wel op dat je hier enkel het symptoom van het probleem wegneemt. Om voorgoed van schimmel in huis af te komen zal je het vochtprobleem moeten aanpakken.

2. Schimmelverwijderaars: Bij meer hardnekkige schimmel kunnen schimmelverwijderaars gebruikt worden. Deze zijn over het algemeen effectiever maar er kleven ook nadelen aan. Zo zijn de verwijderaars vaak slecht voor het milieu door diverse chemicaliën. Daarnaast bevatten ze vaak chloorhoudende producten wat voor ademhalingsproblemen kan zorgen. Ook hier bestrijd je de symptomen en niet het onderliggende vochtprobleem.

3. Aangetaste stof vervangen: Als de schimmel in gordijnen of tapijt zit, dan kun je overwegen deze weg te gooien. Met heet water wassen is altijd een optie, maar het kan zijn dat de schimmel terugkomt.

Hoe ontstaat vocht in huis?

Vocht in huis kan op verschillende manieren ontstaan. Sommige onderdelen zijn makkelijk te voorkomen, andere redenen zijn hardnekkiger en moeten bij de bron worden aangepakt.

1. Vocht in kruipruimtes

lekkage in de kruipruimte
Vocht in de kruipruimte kan zorgen voor een te hoge luchtvochtigheid. Dit resulteert in schimmelvorming

De ruimte onder jouw vloer heet de kruipruimte. In deze ruimte kan grondwater zich gemakkelijk verzamelen. Dit water trekt vervolgens omhoog en het verhoogt de luchtvochtigheid in je huis. 

De hoge luchtvochtigheid maakt het huis de perfecte plek voor schimmels en andere problemen. Denk bijvoorbeeld aan houtrot, beschadigde leidingen, stank, slakken in huis of steunbalkschade. De schimmel zal zich in diverse kamers van het huis kunnen voortdoen. Bij een vochtige kruipruimte beperkt schimmel zich niet tot ruimtes waar veel water wordt gebruikt.

2. Onvoldoende ventilate

ventileren is niet altijd goed en kan zorgen voor een vochtige kruipruimte
Kruipruimte ventilatie is niet meer nodig als je gebruikt maakt van Drowa Isolatiechips.

Een gebrek aan ventilatie in huis kan ook voor een hoge luchtvochtigheid zorgen. Als ruimtes zoals de badkamer of de keuken te lang nat blijven, stijgt de luchtvochtigheid. Hierdoor krijgen schimmels de kans om te overleven en te groeien. Maar ook een kruipruimte zonder ventilatie kan vocht ophopen. Met isolatiechips is ventilatie van de kruipruimte niet langer nodig

3. Lekkage

Door lekkende leidingen kan zich langzaam vocht ophopen in de kruipruimte onder je huis. Dit kan schimmel in huis veroorzaken
Door lekkende leidingen kan zich langzaam vocht ophopen in de kruipruimte onder je huis. Dit kan schimmel in huis veroorzaken

Tot slot kan je last hebben van lekkage in huis. Een leiding die lekt of een kraan die druppelt kan de luchtvochtigheid in huis verhogen. Hierdoor wordt de ruimte aantrekkelijk voor schimmels om zich in te verspreiden. Het is dus belangrijk om lekkages aan te pakken voordat het probleem escaleert.

Schimmel in huis bestrijden: Zo pak je het probleem bij de bron aan

Vocht in huis kan worden opgelost met Drowa isolatiechips in de kruipruimte.
Door een hardnekkig vochtprobleem bij de bron aan te pakken kun je schimmel in huis in de toekomst voorkomen.

Schimmel in huis is een hardnekkig probleem veroorzaakt door vocht. Het kan gezondheidsproblemen opleveren en lastig te verwijderen zijn. De beste manier om permanent van het probleem af te zijn is door het vochtprobleem aan te pakken met bodemisolatie.

Is de schimmel beperkt tot je badkamer? Overweeg dan de ventilatie van je badkamer te verbeteren en extra te luchten. Gaat het om een hardnekkigere schimmel en is de luchtvochtigheid in huis te hoog? Dan kan het verstandig zijn om de ruimte onder je huis te isoleren met Drowa chips. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek, dan kijken we samen of we jou kunnen helpen met het schimmelprobleem.

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Heb jij last van schimmel in huis? Dan heb je last van een vocht probleem. Neem gratis contact met ons op om te kijken of we jou verder kunnen helpen. Bestrijd het probleem bij de bron!

 • Gratis advies van onze specialist
 • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
 • Voorkom schimmels in de toekomst
 • Binnen 2 uur het probleem bij de bron aangepakt

Gratis advies bij schimmel in huis 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen