Naaktslakken in huis. Waar komen ze vandaan en hoe kun je ze bestrijden?

Naaktslakken zijn dol op donkere en vochtige ruimtes in je huis.

Heb jij last van naaktslakken in huis? Je gaat slapen en er is niets aan de hand, maar je huis zit onder de slijmsporen in de ochtend. Misschien ben je zelfs wel op een naaktslak gaan staan onderweg naar de badkamer.

Bij slakken in huis is de kans groot dat je een vochtprobleem hebt. Om naaktslakken in huis te voorkomen is het belangrijk dat dit probleem aangepakt wordt. Wij vertellen je alles wat je moet weten over (naakt)slakken in huis.

Drowa isolatiechips voorkomt naaktslakken in huis

Bekijk in 1 minuut of jouw huis geschikt is en krijg gratis advies:


Slakken in huis: hoe komen slakken terecht in jouw huis?

Slakken zijn dol op donkere en vochtige ruimtes in je huis, zoals bijvoorbeeld de kruipruimte.
Slakken zijn dol op donkere en vochtige kruipruimtes

De slijmerige diertjes zijn actief in de nacht. In het donker voelen de slakken zich veilig en kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Zo gaan ze op zoek naar eten zonder platgestampt te worden. Maar waarom kiezen ze jouw huis?

Heb jij naaktslakken in huis? Dit is de reden dat slakken jouw huis kiezen.

Slakken bestaan voor meer dan 80% uit water. Het is dan ook belangrijk dat ze niet uitdrogen. Om dit te voorkomen, kruipen slakken graag in vochtige ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan je kruipruimte, badkamer of keuken. Ze kruipen door de kleinste kiertjes en gaatjes met hun flexibele lichaam. Daarom zijn vochtige huizen perfect voor slakken.

Slijmsporen van een naaktslak in huis. Een vervelende verrassing

Om zich te verplaatsen maken slakken een speciaal goedje aan. Dit slijmerige spul maakt het gemakkelijk voor de slak om over de vloer te glijden. Ideaal voor de slak, maar hier zit jij niet op te wachten in huis. Zo kan het lastig zijn om de sporen te verwijderen in de ochtend. Daarnaast is het ook niet hygiënisch om een slijmspoor in huis aan te treffen. Denk bijvoorbeeld aan naaktslakken in de keuken waar je eten klaarmaakt. Als jij last van slakken in huis hebt, kun je dit het beste bij de bron aanpakken.

5 korte termijn oplossingen om naaktslakken te bestrijden in huis

Slakken komen in huis door vocht. Als er geen vocht in huis is, komen de slakken ook niet naar binnen. Om van het probleem af te komen, kun je dus het beste de oorzaak bestrijden. Maar op korte termijn, kun je wel verschillende maatregelen treffen. Wij bespreken een paar manieren om slakken te bestrijden in huis.

1. Zorg dat de slakken niet meer binnen kunnen komen

Een korte termijn oplossing om van slakken af te komen, is door te zorgen dat ze niet meer binnen kunnen komen. De kleinste kiertjes zijn vaak al voldoende voor de naaktslakken. In de nacht vinden ze een doorgang of een kier om in huis te kruipen. Zo kun je proberen de kieren in huis af te dichten. Gebruik bijvoorbeeld kit of iets anders om gaten en kieren af te dichten. Helaas bestrijd je zo alleen de symptomen, niet de oorzaak. Zodra er een nieuwe doorgang gevonden wordt zullen de slakken weer naar binnen kruipen.

Slakken kunnen door de kleinste kiertjes en gaatjes in je huis komen.

2. Zout op slakken: Niet een diervriendelijke manier

Een bekende manier is slakken te bestrijden is met zout. Slakken bestaan voor 80% uit water. Zout droogt de slak uit waardoor hij langzaam crepeert. Dit is een effectieve, maar niet een diervriendelijke manier om slakken te bestrijden. We raden deze optie daarom niet aan.

Zout is een niet-diervriendelijke manier om op korte termijn iets tegen slakken te doen.

3. Verberg voedsel voor slakken

Als er geen voedsel voor de slak is, heeft hij ook geen motivatie om in huis te komen. Zorg ervoor dat etensresten goed worden opgeruimd en afgesloten. Daarnaast zijn ook katten- of hondenbrokjes een favoriet van slakken. Zorg ervoor dat de slakken hier 's nachts niet bij kunnen. Tot slot zijn slakken ook een grote fan van planten. Bij minder beschikbare voedselbronnen, komen er minder slakken in huis . Dit is een goede kortetermijnoplossing om slakken in huis te bestrijden.

4. Slakken vangen en buiten zetten

Als de slakken niet meer binnen kunnen komen, betekent dat niet dat er geen slakken in huis zitten. Een goede methode om de slakken te vangen is door een stuk meloen of sinaasappel schil te plaatsen. De slakken eten ervan en kunnen ook nog in de schil schuilen. In de ochtend kun je de schil met slakken buiten zetten op een diervriendelijke manier.

Slakken oppakken en buiten zetten is een diervriendelijke kortetermijnoplossing.

5. Middel tegen slakken in huis

Een andere kortetermijnoplossing is om een biologisch bestrijdingsmiddel te kopen. Zo zijn er korrels beschikbaar die je kan neerleggen op plekken waar de slakken overlast veroorzaken. Er zijn biologische middelen op de markt die slakken overlast bestrijden. Een nadeel aan de middelen is dat het alleen werkt zolang je de middelen gebruikt. Daarnaast zitten er soms gezondheidsrisico's voor huisdieren aan bestrijdingsmiddelen.

Nooit meer last van slakken in huis? Pak het probleem aan bij de bron!

Je kunt de slakken natuurlijk bestrijden met één van de kortetermijnoplossingen hierboven. Maar het nadeel van deze methodes is dat de slakken kunnen terugkeren.

Wat te doen tegen slakken in huis? Focus op het vochtprobleem

Door bodemisolatie te gebruiken kun je de oorzaak van slakken in huis aanpakken.
Door het vochtprobleem aan te pakken voorkom je naaktslakken in huis op de lange termijn.

Vocht in huis maakt het aantrekkelijk voor de slakken om in je huis te wonen. Zo lang de luchtvochtigheid te hoog is, blijven slakken komen. Om naaktslakken in huis te bestrijden pak je het beste de oorzaak aan.

Vocht kan nog meer problemen opleveren

bodem isolatie voor een huis met houten vloer en onderstel, voorkomt houtrot en schimmel
Vocht in huis zorgt ook voor problemen als houtrot, schimmels en schade aan leidingen

Slakken in huis door een vochtprobleem is erg vervelend. Maar een te hoge luchtvochtigheid levert meer problemen op. Denk bijvoorbeeld aan schimmel, houtrot, schade aan leidingen en beschadigde steunbalken.

Isoleer je kruipruimte tegen vochtproblemen

Om slakken in huis en andere problemen te voorkomen, pak je dus het beste de oorzaak aan. Door de kruipruimte onder je huis te isoleren met Drowa isolatiechips daalt de luchtvochtigheid in huis. Op deze manier bestrijd je (naakt)slakken en andere vochtproblemen.

Hoe ontstaat vocht in huis?

Als je last hebt van naaktslakken, komt dit waarschijnlijk door vocht in huis. Maar waardoor raakt jouw huis te vochtig? Dit kan verschillende redenen hebben.

1. Vocht in kruipruimtes

De ruimte onder jouw vloer heet de kruipruimte. Als grondwater zich verzameld in deze ruimte kan het vocht omhoog trekken. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid in je huis. Naast slakken kan dit nog andere vervelende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan houtrot, beschadigde leidingen, stank of schade aan steunbalken.

2. Onvoldoende ventilate

Te weinig ventilatie zorgt ook voor vocht in huis. Natte ruimtes zoals een badkamer kunnen te lang vochtig zijn. Dit trekt slakken aan en zorgt zelfs voor schimmel in huis. Goede ventilatie zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in huis niet te hoog wordt.

3. Lekkage

Een derde reden van vocht in huis is lekkage. Een lekkende leiding of kraan verhoogt de luchtvochtigheid in huis. Dit vocht in huis is ideaal voor de slakken. Om naaktslakken in huis te voorkomen is het dus belangrijk om lekkages te voorkomen.

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Heb jij last van (naakt)slakken in huis? Dan heb je waarschijnlijk last van een vochtprobleem. Wij bespreken graag de mogelijkheden met je. Gratis telefonisch advies van Drowa.