Optrekkend vocht: Voorkom vochtproblemen voordat het te laat is

Voorkom serieuze vochtproblemen en pak optrekkend vocht op tijd aan
Voorkom serieuze vochtproblemen en pak optrekkend vocht op tijd aan

Optrekkend vocht is water dat langzaam omhoog trekt in je huis. Bijvoorbeeld via de muren, fundering of zelfs de vloer. Vaak komt dit door grondwater onder huis, maar ook een lekkage of onvoldoende ventilatie kan optrekkend vocht veroorzaken. Het is belangrijk om vocht te bestrijden voordat je te maken krijgt met serieuze vochtproblemen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over opstijgend vocht in huis, en hoe je dit het beste kunt bestrijden.

Drowa isolatiechips pakt optrekkend vocht bij de bron aan

Bekijk in 1 minuut of jouw huis geschikt is en krijg gratis advies:


Optrekkend vocht: Hoe ontstaat het precies?

Vaak is grondwater de oorzaak van optrekkend vocht.
Vaak is grondwater de oorzaak van optrekkend vocht.

Hoe ontstaat vocht in huis eigenlijk? Vocht in huis kan op verschillende manieren ontstaan. Zowel nieuwe als oude huizen kunnen hier mee te maken krijgen. Vaak is dit onder je huis, waardoor je er pas later achter kunt komen. Maar aangezien vocht de neiging heeft om omhoog te trekken, wordt je er vroeg of laat mee geconfronteerd. Wij bespreken de belangrijkste oorzaken van vocht in huis. 

Grondwater onder huis: Vooral in de kustprovincies

De naam van ons land zegt het zelf al, Nederland is laag gelegen. Zo ligt een groot gedeelte van Nederland onder het waterpeil (NAP). Daarnaast is een groot gedeelte van onze huizen gebouwd op kleigrond. De combinatie van een lage ligging en kleigrond is het ideale recept voor grondwater.

Zo kan het namelijk zijn dat er grondwater onder je huis trekt. De klei laat het water niet goed weglopen en de lage ligging helpt ook niet mee. Zo verzamelt er zich vocht in de kruipruimte of in de kelder van je huis. Dit vocht trekt omhoog en zorgt uiteindelijk voor vochtproblemen in huis.

Lekkage in huis: Gaat van kwaad tot erger

Wacht niet te lang met het repareren van lekkage voordat het te laat is
Wacht niet te lang met het repareren van lekkage voordat het te laat is

Een andere minder voorkomende oorzaak van vochtproblemen in huis is lekkage. Bijvoorbeeld een leiding of een kraan die langzaam water lekt. Dit water verzamelt zich op het laagste punt: de kruipruimte van je huis. Zo krijg je last van water in de kruipruimte wat uiteindelijk weer omhoog trekt. Daarom is het essentieel dat lekkages snel gedicht worden, voordat er serieuze problemen ontstaan.

Onvoldoende ventilatie: Vocht kan niet wegtrekken

Ventilatie is belangrijk om de luchtvochtigheid te reguleren in huis.
Ventilatie is belangrijk om de luchtvochtigheid in huis te reguleren.

Als er niet voldoende wordt geventileerd in je huis, kan het zijn dat vocht zich ophoopt. Dagelijks wordt er veel vocht in een gemiddeld huishouden gebruikt. Tijdens het douchen, koken, wassen en zelfs door transpiratie bij het slapen. Als je niet ventileert trekt het vocht bijvoorbeeld in de muren. Over een langere periode kan dit ernstige vochtproblemen veroorzaken zoals schimmel in huis, een muffe lucht in huis of zelfs naaktslakken.

Hoe herken je optrekkend vocht? Let op vochtplekken en condens

Maar hoe weet je nou zeker of je last hebt van vocht in huis? Vaak is het makkelijk te herkennen. 

Optrekkend vocht op de muur: Zwarte vlekken of druppeltjes

Zwarte vlekken zijn schimmels die ontstaan door teveel vocht.
Zwarte vlekken zijn schimmels die ontstaan door te veel vocht.

Vocht trekt vaak via muren omhoog. Zo kun je druppels, of zwarte of groene schimmelvlekken op de muur herkennen. Vochtkringen, bladerend behang of een hoge luchtvochtigheid zijn goede herkenningspunten. Optrekkend vocht kan overigens zowel op de binnenmuur als op de buitenmuur voorkomen. 

Optrekkend vocht in de vloer: Rotte planken of grote vlekken

Vocht onder een houten vloer kan tot dure reparaties leiden.
Vocht onder een houten vloer kan tot dure reparaties leiden.

Vocht trekt niet alleen in de muren, ook je vloer kan worden aangetast. Zo kun je denken aan rotte houten planken, zwammen in huis of schimmelvorming in hoekjes. Soms kan het zelfs zo simpel zijn als druppeltjes en condensvorming. Ook hier zijn een muffe lucht in huis en hoge luchtvochtigheid duidelijke kenmerken. Naast houten vloeren heeft een betonvloer of andere soorten vloer ook last van teveel vocht in huis.

Optrekkend vocht in de fundering: Een gevaar voor je huis

Vocht in de fundering is een gevaar voor je huis.
Vocht in de fundering is een gevaar voor je huis.

Naast de vloer en muren kan ook de fundering worden aangetast door vocht. Als het om belangrijke steunbalken gaat kan zit zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Vochtproblemen in de fundering zijn te herkennen aan schimmel in huis, natte plekken, condens en een muffe lucht. Ook een hoge luchtvochtigheid is een goede indicator.

Optrekkend vocht in de kruipruimte: De bron van problemen

Vaak ontstaan vochtproblemen in de kruipruimte onder je huis.
Vaak ontstaan vochtproblemen in de kruipruimte onder je huis.

Vocht in de kruipruimte is een van de meest voorkomende plekken. Vaak is dit lastig te herkennen aangezien kruipruimtes niet altijd even toegankelijk zijn. Herkenningspunten zijn zwamvorming, grondwater in de kruipruimte en een muffe lucht. Het is van belang dat dit bestreden wordt om vochtproblemen te voorkomen.

Waarom optrekkend vocht behandelen? Van kwaad tot erger

Maar waarom is optrekkend vocht zo’n groot probleem? Het lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo erg, maar als je lang genoeg wacht kun je serieuze problemen verwachten. Wij bespreken enkele mogelijke gevolgen.

Vochtproblemen: Slecht voor je huis en portemonnee

Vochtproblemen zijn serieus en kunnen veel schade aanrichten.
Vochtproblemen zijn ernstig en kunnen veel schade aanrichten.

Allereerst zijn er tientallen vochtproblemen die door optrekkend vocht worden veroorzaakt. De meest voorkomende problemen zijn:

 • Schimmels in huis
 • Muffe lucht
 • Naaktslakken in huis
 • Te hoge luchtvochtigheid
 • Houtrot in planken of fundering
 • Koude lucht in huis
 • Water in de kruipruimte
 • Ongedierte in huis

Een hoge energierekening: Bespaar tot wel €275 per jaar

Vocht in huis zorgt voor een hogere energierekening.
Vocht in huis zorgt voor een hogere energierekening.

Naast diverse vochtproblemen wordt je energierekening ook nog een stuk hoger. Een vochtig huis is lastiger te verwarmen waardoor je meer moet stoken. Met een goed geïsoleerd, droog huis kun je tot wel €275 per jaar besparen. Om een te hoge energierekening te voorkomen is het dus belangrijk dat je optrekkend vocht snel behandeld. 

Koud huis: een koude luchtstroom in huis

Vocht in huis zorgt voor een kouder en minder comfortabel huis

Een vochtig huis is ook nog eens oncomfortabel. Zo zorgt vocht voor kou in huis. Je huis is ook nog eens lastiger warm te krijgen. Als het huis eenmaal warm is, houd je vocht minder goed vast. Daarentegen is je huis met een goede vloerisolatie tot wel 4 graden warmer.

Slecht voor je gezondheid: Te hoge luchtvochtigheid

Leven in een vochtige omgeving is slecht voor je gezondheid.
Leven in een vochtige omgeving is slecht voor je gezondheid.

Te veel optrekkend vocht is niet alleen slecht voor je portemonnee en huis, maar ook nog voor je gezondheid. Een te hoge luchtvochtigheid in huis zorgt voor een ongezonde leefomgeving. Zo kun je schimmels, zwammen of een muffe geur in huis krijgen. Voornamelijk mensen met luchtwegproblemen (zoals astma) of allergieën hebben hier last van. Maar zelfs zonder klachten is het niet gezond om in een huis met een hoge luchtvochtigheid te leven.

Dus waarom optrekkend vocht behandelen? Negatief effect voor portemonnee, huis en gezondheid

Kortom, niemand zit op optrekkend vocht te wachten. Het is slecht voor de gezondheid, je kunt last krijgen van dure en onaangename vochtproblemen en je energierekening is hoger. Tot slot voelt je huis ook nog eens kouder met veel vocht in huis. Wacht dus niet te lang en bestrijd optrekkend vocht voordat het te laat is. 

Optrekkend vocht bestrijden: Hoe pak je dit aan?

Drowa isolatiechips blijven werken bij water in de kruipruimte.
Drowa isolatiechips blijven werken bij water in de kruipruimte.

Hoe kun je de bestrijding van optrekkend vocht het beste aanpakken? Ten eerste is het belangrijk om de oorzaak vast te stellen. Een lekkage of slechte ventilatie kan vaak snel verholpen worden. Maar heb je last van een structureel vochtprobleem? Dan is isolatie de beste methode.

Door je vloer te isoleren met een dikke laag Drowa isolatiechips kruipt vocht vanuit de kruipruimte niet langer omhoog. De chips blijven drijven op water, waardoor je geen zorgen over grondwater meer hebt. Met een goede isolatielaag in de kruipruimte ben je levenslang beschermd tegen vocht. Daarnaast is ventilatie van de kruipruimte niet langer nodig met Drowa isolatiechips.

De 8-vormige chips van Drowa zorgen ervoor dat je huis tot wel 4 graden warmer aanvoelt. Daarnaast bespaar je tot wel €275 per jaar op de energierekening. Zo heeft de gemiddelde familie de investering al binnen 5 jaar terugverdiend. Verder ben je veilig voor alle vochtproblemen zoals schimmel in huis, een muffe geur of naaktslakken in huis.

Optrekkend vocht doe het zelf: Sinds kort mogelijk met Blowa

De nieuwe Blowa maakt het makkelijk om optrekkend vocht zelf te bestrijden
De nieuwe Blowa maakt het makkelijk om optrekkend vocht zelf te bestrijden

Pak je het optrekkende vocht liever zelf aan? Dan kan je ervoor kiezen om je kruipruimte zelf te isoleren met losse zakken Drowa chips. Met de nieuwe Blowa machine kun je in enkele uren de kruipruimte zelf vullen met isolatiechips. Iedereen kan het doen en wij brengen en halen de machine bij je huis op. Bekijk onze doe het zelf pagina voor meer informatie over zelf vloer isoleren.

Hoeveel kost isolatie? Een investering voor de toekomst

Isolatie is een investering die zichzelf terugverdient.
Isolatie is een investering die zichzelf terugverdient.

Gemiddeld kost de isolatie van een huis tussen de €1.300 en €2.000. Dit is afhankelijk van het type woning en de grote van de kruipruimte. Dat is veel geld, maar het levert ook wat op. Zo bespaar je volgens Milieucentraal jaarlijks gemiddeld €275 aan energiekosten met bodemisolatie. Hoe snel heb je de investering dan terugverdiend? Dit laten we je zien in de onderstaande tabel:

Type woningGemiddelde investeringSubsidie
Aftrek
Totaal prijsBesparing
energierekening
Hoe snel terugverdiend?
Vrijstaande woning€2.310- €300€2.010€400 per jaar5 jaar
2 onder 1 kap€1.848- €240€1.608€270 per jaar6 jaar
Hoekwoning€1.694- €220€1.474€210 per jaar7 jaar
Tussenwoning€1.694- €220€1.474€210 per jaar7 jaar
Appartement€1.540- €200€1.340€200 per jaar7 jaar
*Let op: de cijfers en prijzen zijn gemiddelden. Vraag voor een offerte van jouw huis een gratis adviesgesprek aan.

Waarom kan Drowa jou verder helpen bij optrekkend vocht?

 • Meer dan 20 jaar ervaring met vochtproblemen
 • Al 30.000 families geholpen met kruipruimte isolatie
 • Drowa chips beschermen tegen warmteverlies en vocht
 • Levenslange garantie op de werking van jouw isolatie
 • Binnen een paar uren al klaar in jouw huis

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Interesse in vloerisolatie tegen optrekkend vocht? Neem dan contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Bespaar op je rekening en voorkom vochtproblemen.

 • Gratis advies van onze isolatie specialist
 • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
 • Bespaar energiekosten in de toekomst
 • Binnen 2 uur de isolatie geregeld

Gratis advies bij optrekkend vocht 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen