Water in kruipruimte: Is dit erg en wat is de oplossing?

soms zorgt grondwater ervoor dat de kruipruimte wel tientallen centimeters onderwater staat!

Heb jij last van een laagje water in de kruipruimte? Dit lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar het kan meerdere problemen veroorzaken. Vocht trekt omhoog en kan zorgen voor schimmels, schade, kou en meer. Gelukkig zijn er opties om de strijd met het water aan te gaan. Wij vertellen je wat je moet doen als je water in de kruipruimte hebt staan.

Drowa isolatiechips pakt vochtproblemen bij de bron aan

Bekijk in 1 minuut of jouw huis geschikt is en krijg gratis advies:


Wat is de oorzaak van water in de kruipruimte? 3 veelvoorkomende oorzaken

Waar komt het water in precies vandaan? Er zijn drie manieren waarop er water onder je huis terecht kan komen. Dit zijn de meestvoorkomende redenen:

1. Grondwater in kruipruimte

lekkage in de kruipruimte
Grondwater kan voor water verzameling in de kruipruimte zorgen.

In de herfst en winter is de grond in Nederland erg vochtig. Dit komt mede omdat ons land dicht bij het zeeniveau ligt. Zo verzamelt vocht zich makkelijk. Als jouw kruipruimte niet waterdicht is, kan het grondwater er in stromen. Zo komt er een laag water onder je huis die tijdens natte periodes ontstaat. Het kan zijn dat het water er vervolgens blijft staan voor lange periodes. 

2. Gebrek aan ventilatie

Gebrek aan ventilatie kan vocht doen ophopen in de kruipruimte.
Gebrek aan ventilatie kan vocht doen ophopen in de kruipruimte.

Een andere oorzak van een laag water in je kruipruimte is slechte ventilatie. Bij gebrek aan ventilatie kan vocht niet ontsnappen. Daarom blijft het in de kruipruimte staan. Een gebrek aan ventilatie is dus vaak niet de oorzaak, maar helpt niet tegen waterverzameling.

3. Lekkende leidingen

Lekkende leidingen zijn een veel voorkomende oorzaak van water in de kruipruimte
Lekkende leidingen kan een laag water veroorzaken.

De laatste mogelijke oorzaak van water is lekkage van leidingen. Als een leiding onder je huis lekt, valt het water naar beneden. Vocht trekt naar het diepste punt, wat vaak de kruipruimte is bij Nederlandse huizen. Lekkende leidingen zijn dan ook een veelvoorkomende oorzaak voor kruipruimtewater.

Is water in de kruipruimte schadelijk?

Vocht in de kruipruimte komt veel voor. We krijgen dan ook vaak de vraag of een laagje water onder je huis schadelijk is. Een kruipruimte met water is niet direct slecht, maar kan uiteindelijk problemen in je huis veroorzaken. Hieronder een aantal problemen die kunnen ontstaan door water in de kruipruimte:

Te hoge luchtvochtigheid: schadelijk voor de gezondheid

Als er altijd een laagje water in de kruipruimte staat, trekt dit vocht langzaam omhoog. Optrekkend vocht zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in huis. Vocht in huis is ongezond om in te leven en kan voor gezondheidsklachten zorgen. Denk bijvoorbeeld aan hoesten, kortademigheid, vermoeidheid of geïrriteerde huid/ogen.

In ruimtes met een hoge luchtvochtigheid kunnen schimmels namelijk erg goed vestigen. Schimmel in huis is slecht voor je gezondheid.

Een koude vloer veroorzaakt door kruipruimtewater

Als er een laagje water in de kruipruimte staat, ontstaat er vaak een koude lucht. Deze lucht trekt omhoog en maakt de vloer van je huis koud. Een kruipruimte vol water zorgt dus niet alleen voor praktische problemen, maar maakt het ook minder fijn om in te wonen.

Schade door een kruipruimte onder water

bodemisolatie voor een huis met houten vloer en onderstel, voorkomt houtrot en schimmel

Water in de kruipruimte kan ook voor schade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan beschadigde leidingen, houtrot bij een houten vloer of zelfs schade aan de steunbalken.

Ongedierte in huis door vocht in de kruipruimte

Naast problemen met de luchtvochtigheid, kou en schade komt ongedierte ook op vocht af. Een bekend probleem is bijvoorbeeld naaktslakken in huis. Slakken zoeken in de nacht namelijk ruimtes die vochtig zijn om te kunnen overleven en eten. Zo kun je uiteindelijk met ongewilde gasten opgezadeld zitten!

Muffe geur in huis door vochtproblemen

Ventilatie kan een goede methode zijn om vocht te laten ontsnappen.

Een ander vochtprobleem is een muffe geur in huis. Het vocht in de kruipruimte trekt namelijk omhoog waardoor er schimmels kunnen ontstaan. Deze schimmels brengen een muffe geur met zich mee. Zo kan het zijn dat vocht in de kruipruimte een muffe geur in je huis veroorzaakt.

Water in kruipruimte: wat is de beste oplossing?

Staat er water in je kruipruimte, en ben je op zoek naar een oplossing? Dan zijn er meerdere oplossingen beschikbaar. De ene oplossing werkt op de lange termijn beter dan de ander. Wij vertellen je over drie mogelijke oplossingen.

Drainage: een korte termijn oplossing

Drainage is een korte termijn oplossing om het water weg te pompen uit de ruimte.

De meest voor de hand liggende oplossing is om het water uit de kruipruimte te halen. Je kunt bijvoorbeeld het water wegpompen. Dit lost het probleem niet op, omdat het water later gewoon op dezelfde manier kan terugkomen.

Een volgende stap kan zijn om de kruipruimte waterdicht te maken. Dit kan oplopen in de kosten, maar het zorgt er wel voor dat er geen water meer in de kruipruimte terecht komt. Toch pak je zo niet de kern van het probleem aan.

Ventilatie: geef vocht een kans om te ontsnappen

ventileren is niet altijd goed en kan zorgen voor een vochtige kruipruimte
Een ventilatierooster in de kruipruimte kan helpen tegen vocht

Als de ventilatie van de kruipruimte goed is, kan vocht beter ontsnappen. Dit zorgt voor minder vocht in de kruipruimte. Helaas helpt dit niet als er al een grote laag water in de kruipruimte staat. Verder is de bescherming tegen vocht via ventilatie beperkt. Voor optimale vochtbescherming is kruipruimte isolatie een betere oplossing.  

Kruipruimte isolatie: oplossing voor de toekomst

Door de kruipruimte te isoleren met chips voorkom je vochtproblemen.

Tot slot kan je besluiten om je kruipruimte te isoleren. Als de kruipruimte op de juiste manier is geïsoleerd, is het huis veilig tegen vocht. Daarnaast is een voordeel van bodemisolatie dat het huis warmer blijft en je bespaart op energie.

De Drowa isolatiechips drijven op water, waardoor ze ook werken op een laag water. Zo bescherm je het huis tegen vocht én is je huis geïsoleerd voor warmte. Daarom is bij een kruipruimte die onder water staat is isolatie de beste oplossing om van problemen af te komen voor de lange termijn.

Hoeveel kost het isoleren van de kruipruimte?

Door subsidie kan isolatie van je huis extra aantrekkelijk zijn.
Isolatie van de kruipruimte is een investering die je uiteindelijk geld bespaart.

Stel je besluit je kruipruimte te isoleren, hoeveel kost dit dan? De kosten liggen gemiddeld tussen de €1.300 en €2.000, dit hangt af van het oppervlak van je huis.

Deze investering om vochtproblemen tegen te gaan, bespaart geld op de lange termijn. Zo bespaar je volgens milieucentraal gemiddeld €275 euro op de energierekening per jaar. Door deze besparing, verdien je de oorspronkelijke investering al binnen 7 jaar terug. Voor het gemak kun je in de tabel hieronder bekijken hoe snel jij de investering kan terugverdienen.

Type woningGemiddelde investeringSubsidie
Aftrek
Totaal prijsBesparing
energierekening
Hoe snel terugverdiend?
Vrijstaande woning€2.310- €300€2.010€400 per jaar5 jaar
2 onder 1 kap€1.848- €240€1.608€270 per jaar6 jaar
Hoekwoning€1.694- €220€1.474€210 per jaar7 jaar
Tussenwoning€1.694- €220€1.474€210 per jaar7 jaar
Appartement€1.540- €200€1.340€200 per jaar7 jaar
*Let op: de cijfers en prijzen zijn gemiddelden. Vraag voor een offerte van jouw huis een gratis adviesgesprek aan.

Subsidie vanuit de overheid

Omdat het isoleren van de kruipruimte duurzaam is, stimuleert de overheid isolatie. Zo zijn er regelmatig subsidies beschikbaar. Zo kun je de investering nog sneller terugverdienen. Bekijk onze subsidiepagina om te kijken of er op dit moment subsidies beschikbaar zijn.

Waarom is Drowa de beste keuze bij vochtproblemen

isolatiespecialisten van Drowa
Drowa heeft vele families geholpen met isolatie onder hun betonvloer.

Drowa heeft al 20 jaar ervaring met kruipruimte water. Wij vertellen je waarom Drowa jou het beste met je kruipruimte kan helpen.

Drowa Isolatie chips: Gemaakt om vocht te bestrijden

De hoge kwaliteit isolatiechips van Drowa. Geschikt om de kruipruimte onder een houten vloer te isoleren. Gemaakt van 100% gerecycled materiaal.
De hoge kwaliteit isolatiechips van Drowa. Gemaakt om de kruipruimte te isoleren.

8 vormige isolatiechips van Drowa zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal. De Drowa chips worden in een dikke laag in de kruipruimte gespoten, of bovenop de laag water. De chips blijven namelijk drijven op water. Door het grote formaat zullen ze niet snel verschuiven. Zo blijft de isolatiewerking goed.

Waarom kan Drowa jou verder helpen met water in de kruipruimte?

  • Blijft drijven bij water in de kruipruimte
  • Voorkomt vochtproblemen & isoleert.
  • 30.000 families geholpen met 20 jaar ervaring
  • Nu met levenslange garantie op de werking
  • De isolatie is binnen een paar uur gedaan

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Heb jij last van water in de kruipruimte? Dan heb je last van een vocht probleem. Neem gratis contact met ons op om te kijken of we jou verder kunnen helpen. Bestrijd het probleem bij de bron!

  • Gratis advies van onze kruipruimte specialist
  • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
  • Voorkom vochtproblemen in de toekomst
  • Binnen 2 uur het probleem bij de bron aangepakt

Gratis advies bij water in de kruipruimte 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen