Zwam in huis: een gevaar voor je huis

Zwammen en schimmels kunnen verschillende vormen aannemen onder je huis.
Zwammen en schimmels nemen verschillende vormen aan onder je huis.

Heb jij last van zwam in huis? Dan heb je waarschijnlijk een vochtprobleem. De zwam is een schimmel die zich vormt in vochtige ruimtes. Als jij zwammen in huis hebt, gaat het meestal om de huiszwam of kelderzwam. Zwammen vernielen het huis en zijn slecht voor je gezondheid. Wij vertellen je alles wat je moet weten over zwammen in huis en hoe je er vanaf komt.

Drowa isolatiechips pakt zwam bij de bron aan

Bekijk in 1 minuut of jouw huis geschikt is en krijg gratis advies:


Zwam in huis: Is dit een probleem?

Zwammen in huis zijn een serieus probleem. Zwammen vestigen zich in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Denk bijvoorbeeld aan een vochtige kruipruimte met onvoldoende ventilatie. Maar welke problemen veroorzaken zwammen zoal?

Gevaar voor de fundering: zwammen vernielen hout

Zwammen zijn een gevaar voor de houten fundering van je huis
Zwammen zijn een gevaar voor de houten fundering van je huis

Zwam in huis is gevaarlijk voor de constructie van je huis. Zwammen breken hout namelijk af met speciale enzymen. Hierdoor veroorzaken zwammen veel schade aan een woning. Als de fundering van je huis schade oploopt, kan dit een lastige klus worden. Daarom is het van belang dat zwammen in huis worden bestreden. Wij werken met experts die de bestrijding kunnen doen. Maar het voorkomen van zwammen in huis is natuurlijk altijd beter dan genezen.

Zwam in huis gezondheid: geen goede leefomgeving

Een schimmel of zwam in huis zorgen voor een ongezonde leefomgeving
Een schimmel of zwam in huis zorgt voor een ongezonde leefomgeving

Zwammen zijn niet alleen gevaarlijk voor de constructie van je huis. Daarnaast hebben ze ook een negatief effect op je gezondheid. Zwammen bestaan namelijk uit miljoenen sporen die door schimmels in de lucht worden gebracht. Deze sporen zijn schadelijk voor de luchtwegen.

In de praktijk krijgen vooral mensen met longklachten of allergieën last van de sporen. Denk aan kortademigheid, hoesten, vermoeidheid of geïrriteerde huid en ogen. Ook voor mensen zonder klachten is het ongezond om in een te vochtige omgeving te leven. De huiszwam is niet goed voor je gezondheid. Daarom is het van belang om de huiszwam te bestrijden.

Welke zwam in huis: Huiszwam, kelderzwam of houtzwam?

Stel je hebt ontdekt dat je zwammen in huis hebt. Hoe herken je dan om welke zwam het gaat? De zwammen die we het meeste aantreffen zijn de huiszwam, kelderzwam en bruinrot. Wij vertellen je hoe je deze soorten herkent en waardoor ze veroorzaakt worden.

1. Huiszwam: Geen gewenste bezoeker in huis

De huiszwam kan complete houten constructies opvreten
De huiszwam kan complete houten constructies opvreten

De huiszwam is een schimmel die relatief snel groeit. De zwam nestelt zich op hout en eet het vervolgens op. De schade aan je woning loopt hierdoor snel op. Denk bijvoorbeeld aan rotte planken, trappen, deuren, muren en plafonds. De huiszwam vernielt complete houten constructies.

Hoe kun je de huiszwam herkennen?

De huiszwam vestigt zich voornamelijk op hout in vochtige ruimtes. De meest voorkomende plek is de kruipruimte of kelder. In het begin is het een wollige witte zwamvlok. In een later stadium gaat het om volledige vruchtlichamen. Dit zijn roestbruine vlekken, met witte randen.

Daarnaast scheiden de huiszwammen druppels af, die een stoflaag vormen in huis. De schimmeldraden van de huiszwam kunnen zich door het hele huis verspreiden, ook op plekken waar geen hout is. Langzaam vreet de zwam de ondergrond op. Naast hout tast het bijvoorbeeld ook papier, spaanplaten, textiel en triplex aan.

Huiszwam bestrijden en voorkomen: Hoe pak je dat aan?
Als je eenmaal huiszwam hebt aangetroffen, is een grondige aanpak nodig. Zo kan een klein stukje huiszwam zich ontwikkelen tot een groot probleem in een paar jaar. Daarom is het van belang dat het bestrijden proffesioneel gebeurt. Wij werken met diverse experts die dit kunnen regelen.

Daarnaast moet ook het onderliggende vochtprobleem worden aangepakt. Een goed begin is om uit te zoeken waardoor de luchtvochtigheid zo hoog is op bepaalde plekken in huis. Vervolgens kan het vochtprobleem worden bestreden. Door een omgeving te creëren waarin de huiszwam zich niet kan ontwikkelen, voorkom je toekomstige problemen. Door de kruipruimte goed te isoleren, en de zwammen grondig te verwijderen kun je zwam problemen voorkomen.

2. Kelderzwam: De zwam die niet altijd goed zichtbaar is

Kelderzwammen zijn te herkennen aan hun lange draden
Kelderzwammen zijn te herkennen aan hun lange draden

De kelderzwam vind je vooral in vloeren op de begane grond. Zo is de kelderzwam dol op vochtig hout. Maar ook droger hout kan worden aangetast. De zwam kan zelfs temperaturen lager dan -30 graden overleven om later weer door te groeien. De kelderzwam is een probleem voor je vloeren waar wat tegen gedaan moet worden.

Hoe kun je de kelderzwam herkennen?
Je vindt de schimmel op hout als een vlezig vruchtlichaam van 3 millimeter dik. De kelderzwam is in het begin okerkleurig, en later meer olijfkleurig. De kelderzwam vormt donker gekleurde draden die om de zwam heen hangen. De randen blijven daarentegen gelig wit. De grootte kan tot wel 50 centimeter zijn.

Aangezien kelderzwammen zich van binnenuit kunnen vestigen, zijn ze soms lastig te herkennen. Zo kan het zijn dat het oppervlak nog redelijk intact is, maar het hout van binnen flink is aangetast door de kelderzwam. Het is dus belangrijk om de zwam serieus te nemen, ook als de schade op het eerste gezicht beperkt lijkt.

Kelderzwam bestrijden en voorkomen: Hoe pak je dat aan?

De bestrijding van de kelderzwam begint met het opsporen van de oorzaak. In de meeste gevallen gaat het om lekkages, optrekkend vocht en doorslaande muren. De zwam zelf kan worden aangepakt met een heteluchtbehandeling of vergassing. Wij werken met experts die die de zwammen kunnen verwijderen. Daarna moet het vochtprobleem wel worden voorkomen om nieuwe zwammen in te toekomst te voorkomen.

Zo is voldoende ventilatie van de kruipruimte van groot belang om vochtproblemen te voorkomen. Wil je het echt goed aanpakken? Dan kun je de kruipruimte laten isoleren met isolatiechips. Hierdoor voorkom je vochtproblemen nadat de zwammen verwijderd zijn. Door isolatiechips te gebruiken is ventilatie van de kruipruimte niet langer nodig.

3. Bruinrot: Door schimmels veroorzaakte aantasting

Bruinrot is het gevolg van een huiszwam of een kelderzwam.
Bruinrot is het gevolg van de huiszwam of kelderzwam.

Naast zwammen kunt u ook bruinrot in huis aantreffen. Dit is het gevolg van zwammen zoals de huiszwam en de kelderzwam. Deze rot tast het hout langzaam aan, totdat uiteindelijk de complete structuur is verdwenen.

Hoe kun je de kelderzwam herkennen?

In het begin krijgt het hout een lichtbruine, gelige verkleuring. Vervolgens worden de wanden van het hout vernietigd door het afbreken van cellulose en hemicellulose. Zo krijgt het hout een donkere verkleuring en wordt het uiteindelijk zelfs zwart. Het hout verliest zijn samenhang, waardoor het uiteindelijk in poeder verandert bij aanraking.

Daarnaast zie je bij bruinrot scheuren die dwars door het hout lopen. In het begin is dit tegen de richting van de vezel, en later ook met de richting van de vezel mee. Zo ontstaan kubus patronen bij het ontwikkelen van bruinrot in je huis. Ondanks al deze kenmerken is bruinrot in de praktijk vaak moeilijk om te ontdekken. Zodra de schimmel zichtbaar is, is de bruinrot al vergevorderd.

Kelderzwam bestrijden en voorkomen: Hoe pak je dat aan?
Ook bruinrot begint met een vochtprobleem. Komt het door lekkage, grondwater of onvoldoende ventilatie? Als dit niet wordt opgelost komt bruinrot makkelijk weer terug. Door de kruipruimte te isoleren, voorkom je dat vocht zich ophoopt. Hiermee voorkom je dus ook zwammen in huis of andere vochtproblemen. De bruinrot zelf kan het beste worden bestreden door één van de vakexperts waar we mee samenwerken.

Hoe ontstaan zwammen in huis? 

Of het nou om huiszwam, kelderzwam of bruinrot gaat, ze ontstaan allemaal door vochtproblemen. Zwammen zijn schimmels die het goed doen in vochtige ruimtes. Maar waardoor ontstaat vocht in huis?

Water in de kruipruimte: Veel vocht in de Nederlandse bodem 

Water in de kruipruimte is ideaal voor de vorming van een zwam in huis
Water in de kruipruimte is ideaal voor de vorming van zwam in huis

Nederland staat voor een groot gedeelte onder het NAP waterpeil. Daarnaast is er in Nederland veel gebouwd op kleigrond. Deze twee factoren samen zorgen ervoor dat grondwater niet goed wegtrekt. Hierdoor blijft er makkelijk water in de kruipruimte staan. Dit water trekt vervolgens omhoog, waardoor je met verschillende vochtproblemen te maken krijgt. naast zwammen in huis, kun je ook denken aan schimmels in huis, een muffe lucht in huis, of zelfs naaktslakken in huis.

Lekkage van leidingen: repareer dit zo snel mogelijk

Lekkende leidingen kunnen tot een een vochtige kruipruimte leiden
Lekkende leidingen kunnen tot een een vochtige kruipruimte leiden

Naast grondwater, kan ook een lekkende leiding de boosdoener zijn. Door lekkage ontstaat er een vochtophoping in je huis. Dit vocht trekt ook weer omhoog waardoor de luchtvochtigheid omhoog schiet. Deze vochtige omgeving is perfect voor schimmels zoals zwammen om te ontwikkelen. 

Onvoldoende ventilatie: veroorzaakt vochtophoping

Door de kruipruimte te ventileren kun je een zwam in huis voorkomen.
Door de kruipruimte te ventileren, voorkom je zwam in huis

Tot slot is ventilatie erg belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Als vocht niet kan wegtrekken, hoopt het langzaam op. Ruimtes zoals de kruipruimte zijn vaak niet goed geventileerd. Hierdoor bouwt vocht zich langzaam op, totdat de luchtvochtigheid te hoog wordt.

Huiszwam zelf bestrijden: Hoe pak je dat aan?

Als er eenmaal zwammen in je huis zitten, kun je dit dan zelf bestrijden? In het begin ontwikkelt de zwam zich buiten zicht. Zo zit de kelderzwam bijvoorbeeld vooral in het hout. Zodra de zwammen goed zichtbaar zijn, zitten ze al in een vergevorderd stadium. De zwammen verwijderen is mogelijk, maar de kans is groot dat er iets achter blijft. Daarom raden wij aan om dit door een van onze experts te laten doen.

Vochtprobleem bestrijden: voorkom zwam in huis

Door de luchtvochtigheid te meten ontdek je of je een vochtprobleem hebt

Waar je wel wat aan kunt doen, is het vochtprobleem. Soms gaat het om een lekkende leiding die gemaakt kan worden. Zo kun je de bron van het vocht afsluiten, waardoor zwammen niet snel terugkomen. Ook door voldoende te ventileren verbeter je de luchtvochtigheid onder je huis.

Gaat het om een hardnekkig vochtprobleem? Dan is het verstandig om isolatie te overwegen. Door de kruipruimte te vullen met isolatiechips voorkom je dat vocht omhoog trekt. Zo blijven Drowa chips zelfs drijven als er water in de kruipruimte staat. Door de kruipruimte te isoleren ben je levenslang verzekerd van bescherming tegen vocht in huis. Daarnaast voelt je vloer ook nog eens warm aan, en bespaar je op de energierekening.

Sinds kort kun je ook zelf isoleren met Drowa chips. Meer hierover op onze "zelf vloer isoleren" pagina.

Drowa chips: Gemaakt voor vochtproblemen

Drowa chips zijn gemaakt om vochtproblemen tegen te gaan.

Om vochtproblemen te voorkomen is het verstandig om de kruipruimte te isoleren. Met de 8 vormige chips van Drowa is je huis levenslang beschermd tegen vocht. Door een dikke laag aan te brengen blijft warme lucht hangen onder de vloer. Hierdoor voelt je huis warmer aan, en kan vocht niet omhoog trekken. Met isolatiechips bespaar je op de energierekening, en daarnaast ben je veilig voor optrekkend vocht.

Ook als er water in de kruipruimte staat blijven de chips werken. De chips drijven namelijk door een licht design van 100% gerecycled materiaal. Daarnaast verschuiven de chips niet snel, door het relatief grote formaat. In vergelijking met EPS parels bijvoorbeeld. Zo ben je er zeker van zijn dat de isolatie niet onderbroken wordt door verschuivingen.

Waarom kan Drowa jou verder helpen met zwammen in huis

  • Levenslange bescherming tegen vocht met Drowa chips
  • Blijft werken bij water in de kruipruimte door unieke design
  • Samenwerkingen met experts voor zwam verwijdering
  • Al 30.000 families geholpen met vochtproblemen
  • De isolatie is binnen een paar uur klaar

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Heb jij last van vocht in huis? Dit kan vervelende problemen veroorzaken, waaronder zwammen in huis. Neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies. Bestrijd het probleem bij de bron!

  • Gratis advies van onze specialist
  • Binnen 2 uur het probleem bij de bron aangepakt
  • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
  • Voorkom vocht in de toekomst

Gratis advies bij vocht in huis 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen