Vochtige vloer: Te veel vocht in huis

Vochtige vloeren kunnen tot nare problemen zoals schimmel leiden.

Door overtollig water onder je huis kan de vloer vochtig worden. Een te natte kruipruimte onder je woning heeft hier invloed op en kan verschillende oorzaken hebben. Is het erg om een vochtige vloer te hebben, en waar kan het tot leiden? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Drowa isolatiechips pakt vochtige vloer bij de bron aan

Bekijk in 1 minuut of jouw huis geschikt is en krijg gratis advies:


Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een vochtige vloer

bodem isolatie voor een huis met houten vloer en onderstel, voorkomt houtrot en schimmel
Grondwater in de kruipruimte kan ernstige vochtproblemen veroorzaken.

Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken:

 • Een hoge grondwaterstand
 • Lekkage van buizen in de kruipruimte
 • Optrekkend vocht via funderingsmuren
 • Condensatieproblemen
 • Een gebrek aan goede ventilatie

Een hoge grondwaterstand en kruipruimte: Vooral de kustprovincies

Te hoog grondwater kan leiden tot een vochtige vloer
Te hoog grondwater kan leiden tot een vochtige vloer

In laaggelegen gebieden zoals polders komt het vaak voor dat de grondwaterstand hoog is. Dit heeft een negatieve invloed op de vochtigheid in de kruipruimte. De bodem van de ruimte onder de vloer is dan vaak nat, waardoor het aanwezige vocht kan condenseren en de leefvloer koud aanvoelt. Dit fenomeen komt veel voor in gebieden met hoge grondwaterstanden: een laag water in de kruipruimte, soms van wel tientallen centimeters diep. Grondwater in de kruipruimte kan voor grote problemen zorgen.

Een vochtige vloer door lekkage: Repareer dit zo snel mogelijk

Een kleine lekkage kan over tijd voor grote problemen zorgen.
Een kleine lekkage kan over tijd voor grote problemen zorgen.

Door onzorgvuldige montage of bodemverzakking kunnen rioleringsbuizen losschieten of afbreken, met als gevolg dat het afvalwater rechtstreeks loost in de kruipruimte. Ook hemelwaterbuizen kunnen door verzettingen van het huis knappen. In ruimtes met een hoge luchtvochtigheid kunnen allerlei vormen van waterschade ontstaan. Zo zal het aanwezige metaal gaan corroderen. Na enkele jaren roesten kunnen er scheuren ontstaan in het leidingwerk dat vervolgens gaat lekken. Vochtproblemen door lekkage kunnen tot ernstige problemen leiden.

Optrekkend vocht: Vocht vindt een weg door huis

Vocht heeft de neiging om omhoog in huis te trekken.
Vocht heeft de neiging om omhoog in huis te trekken.

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door direct of indirect contact van het steen of het metselwerk met vocht, grond- of lekwater. Het absorptievermogen van het materiaal en capillaire werking zorgen voor het continu optrekken van vocht, dat hogerop aan de lucht onder je woning wordt afgegeven.

Ventilatie en vocht in de kruipruimte: vocht trekt omhoog

Voldoende ventilatie van de kruipruimte is een goede manier om een vochtige vloer te voorkomen.
Voldoende ventilatie van de kruipruimte is een goede manier om een vochtige vloer te voorkomen.

Voldoende ventilatie in de kruipruimte kan vochtproblemen voorkomen. Kruipruimte ventilatie is echter lang niet altijd de oplossing voor vochtproblemen. Vooral in de zomer kan ventilatie de vochtproblemen in de kruipruimte zelfs vergroten. Omdat warmere lucht meer vocht kan bevatten, zal het vocht bij een hoge luchtvochtigheid condenseren en dus water gaan vormen als het in aanraking komt met de koudere constructiedelen, zoals de funderingsmuren en de draagbalken van de begane vloer.

Bestrijden van teveel aan vocht onder de vloer: Gebruik isolatie

Door de kruipruimte onder de vloer te isoleren voorkom je een vochtige vloer.
Door de kruipruimte onder de vloer te isoleren voorkom je een vochtige vloer.

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot schade aan de gezondheid, inboedel en aan de woning zelf. Bovendien kost het opwarmen van vochtige lucht aanzienlijk meer energie dan het verwarmen van droge lucht.

Aanpak van een vochtige vloer: Kies voor duurzame oplossingen

Het oplossen van water onder de vloer vraagt om een juiste aanpak. Wij hechten er veel waarde aan om de situatie eerst in kaart te brengen, voordat wij overgaan op actie.

Voordelen van een droge woning: Voorkom een vochtige vloer

Optrekkend vocht zal langzaam je huis toetakelen.
 • Duurzaamheid door betere isolatie
 • Gezondere leefatmosfeer in huis
 • Besparing van energie
 • Verduurzaming van de woning
 • Verhoogt de waarde van de woning
 • Geen last meer van ongedierte

Drowa isolatie: Perfect tegen vochtproblemen

Drowa is makkelijk te verplaatsen als het eenmaal in de kruipruimet zit. Door de superlichte chips kun je na het aanbrengen altijd nog bij het leidingwerk in de kruipruimte
Drowa chips blijven werken als er water onder je huis staat.

Vaak is isolatie via de kruipruimte een goede oplossing voor een vochtige vloer. Door bijvoorbeeld te kiezen voor Drowa Chips is je huis beschermd tegen vocht. Zo blijft de luchtvochtigheid goed, voorkom je vochtproblemen en een ongezonde leefomgeving.

Naast het voorkomen van vochtproblemen in huis is isoleren van de kruipruimte ook nog eens gunstig voor de energierekening. Doordat er geen koude lucht omhoog trekt bespaar je tot wel €275 per jaar op de energierekening. Zo voelt je vloer standaard tot wel 4 graden warmer aan met goede isolatie. Wacht niet te lang en neem contact met ons op voor de mogelijkheden in jouw huis.

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Heb jij last van een vochtige vloer in huis? Dan heb je waarschijnlijk last van een vochtprobleem. Wij bespreken graag de mogelijkheden met je. Gratis telefonisch advies van Drowa

Gratis advies bij optrekkend vocht 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen