Vocht in kelder: Voorkom vochtproblemen in huis

Vocht in de kelder is slecht voor je gezondheid, energierekening en huis
Vocht in de kelder is slecht voor je gezondheid, energierekening en huis

Als door een hoge grondwaterstand of door lekkage de grond rond de kelder verzadigd is met water, kan door hydrostatische druk het water door de keldermuren heen dringen. Dit gebeurt vooral in situaties waarbij als gevolg verzakkingen scheuren in de keldermuren zijn ontstaan en wanneer de muren oud zijn zodat het water door capillaire werking makkelijk door het steenmateriaal wordt opgezogen en getransporteerd. Ook kan er zich vocht in de kelder vormen als gevolg van condensatie, wat vaak het geval is in combinatie met gebrekkige kruipruimte ventilatie.

Drowa isolatiechips pakt vochtproblemen bij de bron aan

Bekijk in 1 minuut of jouw huis geschikt is en krijg gratis advies:


Bestrijden van vocht in de kelder: Erg belangrijk

Het is belangrijk dat vocht in de kelder niet genegeerd wordt.
Het is belangrijk dat vocht in de kelder niet genegeerd wordt.

Te veel vocht in de kelder kan de kelder onbruikbaar maken omdat de hier opgeslagen waren verschimmelen of op een andere manier door de overmaat aan vocht aangetast worden. Daarnaast kan een te vochtige kelderruimte en in de bovenliggende delen van de woning een vochtprobleem veroorzaken. Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot schade aan de gezondheid, inboedel en aan de woning zelf. Bovendien kost het opwarmen van vochtige lucht aanzienlijk meer energie dan het verwarmen van droge lucht.

Aanpak vochtprobleem

Het adequaat oplossen van een vochtprobleem in de kelder en/of omliggende kruipruimte vraagt om een nauwkeurige aanpak. Zo is het belangrijk dat de situatie goed in kaart te wordt gebracht, voordat er een plan van aanpak kan worden gemaakt.

Het enkel plaatsen van een dompelpomp is hier een schijnoplossing, want daarmee wordt alleen het overvloedige water boven de grondlaag van de kruipruimte weggepompt; de bodem van de kruipruimte blijft nat, waardoor het aanwezige vocht nog altijd gewoon condenseert en kou in huis aanwezig blijft. Daarbij kan wegpompen tot gevolg hebben dat er door de hogere waterstand onder de aanliggende huizen te veel druk op de wanden ontstaat, wat tot schade aan de constructie kan leiden.

Voordelen van een droge woning: voorkom problemen

Vocht in de kelder kan worden aangepakt met goede isolatie
Vocht in de kelder kan worden aangepakt met goede isolatie
  • een gezonder leefklimaat
  • besparing van energie en stookkosten
  • verduurzaming van een woning
  • hogere verkoopwaarde van de woning
  • het voorkomen van ongedierte

Een goede oplossing bij veel vocht in de kelder is isolatie met Drowa chips. Deze bodemafsluiter blijft werken bij water in de kruipruimte. Hierdoor reguleer je de luchtvochtigheid en voelt je vloer warmer aan. Zo voorkom je vochtproblemen op de lange termijn. Denk aan schimmels, slakken in huis, een muffe geur in huis of zelfs houtrot.

Naast het voorkomen van vochtproblemen is isoleren van de kruipruimte ook nog eens gunstig voor de energierekening. Doordat er geen koude lucht omhoog trekt bespaar je tot wel €275 per jaar op de energierekening. Zo voelt je vloer standaard tot wel 4 graden warmer aan met goede isolatie. Wacht niet te lang en neem contact met ons op voor de mogelijkheden in jouw huis.

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Heb jij last van vocht in de kelder? Dan heb je waarschijnlijk last van een vochtprobleem. Wij bespreken graag de mogelijkheden met je. Gratis telefonisch advies van Drowa

 

  • Gratis advies van onze specialist
  • Binnen 2 uur het probleem bij de bron aangepakt
  • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
  • Voorkom vocht in de toekomst

Gratis advies bij optrekkend vocht 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen