Muffe geur in huis: Wat is de oorzaak en hoe kom ik van de muffe lucht af?

Een constante muffe geur in je huis kan een teken zijn van een probleem met de luchtvochtigheid

Stoor jij je aan een muffe geur die in huis hangt? Misschien merken zelfs gasten de muffe lucht op. Dan is de kans groot dat je last hebt van vocht in huis. Schoonmaken is niet makkelijk, maar hoe kom je nou voorgoed van de muffe geur in huis af? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de oorzaak en bestrijding van dit probleem.

Ontdek of vloerisolatie bij jou thuis mogelijk is

Doe de vloerisolatie check en krijg gratis advies:


Oorzaak muffe geur in huis: Dit is de reden dat jouw huis muf ruikt.

Te veel vocht in huis kan leiden tot veel verschillende problemen, waaronder een muffe lucht in huis

Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden. Voor je het weet hangt er constant een muffe geur in huis.

Waardoor ontstaat vocht in huis?

Vocht in huis kan op veel verschillende manieren ontstaan. Veel voorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld:

1. Onvoldoende ventilatie: Bij onvoldoende ventilatie kan het vocht in vochtige ruimtes niet ontsnappen. De vochtige ruimte is vervolgens ideaal voor de vorming van schimmels en bacteriën. Zo heeft 1 op de 10 huizen in Nederland last van schimmel, onder andere door onvoldoende ventilatie, volgens Milieucentraal.

Bij onvoldoende ventilatie kan vocht niet ontsnappen uit huis

2. Lekkende leidingen: Leidingen die lekken kunnen vocht doen ophopen. Denk bijvoorbeeld aan een leiding onder het huis of een douche/kraan die constant druppelt. Als het vocht niet kan ontsnappen zal de luchtvochtigheid in huis ook stijgen, met als eventueel gevolg een muffe lucht.

Een lekkende kraan of leiding kan vocht doen ophopen in huis

3. Vocht in de kruipruimte: Naast een gebrek aan ventilatie en lekkages, kan vocht in huis ook uit de kruipruimte komen. De ruimte onder jouw vloer is perfect voor vochtopbouw, en uiteindelijk trekt deze vocht omhoog door je huis. Een vochtige kruipruimte is in Nederland een veel voorkomend probleem

soms zorgt grondwater ervoor dat de kruipruimte wel tientallen centimeters onderwater staat!
Water in de kruipruimte is een grote veroorzaker van vochtproblemen in huis

Is het erg om een muffe geur in huis te hebben?

De muffe geur is natuurlijk niet aangenaam, maar vaak blijft het hier niet bij. Vocht in huis kan namelijk voor meerdere problemen zorgen.

Denk bijvoorbeeld aan de schimmel in huis, wat schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Daarnaast kunnen leidingen, vloeren en steunbalken door vocht worden beschadigd. Verder zijn slakken in huis ook een veel voorkomend probleem bij een te hoge luchtvochtigheid.

Een muffe geur kun je aan wennen, maar als de geur constant is heb je waarschijnlijk last van een vochtprobleem. Om de gevolgen van een vochtproblemen te voorkomen, is het dus belangrijk dat je het probleem aanpakt.

Muffe lucht in huis: Waar hangt de lucht vooral?

De muffe lucht kan in veel verschillende ruimtes voorkomen. In sommige gevallen is de muffe geur altijd in huis. Hieronder benoemen we veelvoorkomende locaties.

Muffe geur slaapkamer

Een muffe geur in de slaapkamer is een veelvoorkomend probleem

Als je last hebt van vocht in huis, zal dit uiteindelijk omhoog trekken. Vocht vanuit de kruipruimte kan dus uiteindelijk leidden tot vochtproblemen in het hele huis. Aangezien de slaapkamer vaak bovenin een huis zit, kan vocht zich hier ophopen. Wat vervolgens voor schimmels of een muffe geur kan zorgen.

Daarnaast is de slaapkamer ook een risicokamer door andere factoren. Denk bijvoorbeeld aan nachtelijk transpireren, gebrek aan ventilatie en vochtige kleding in de kast. Al deze factoren kunnen een muffe geur in de slaapkamer verergeren. Slaapkamer ruikt muf? Dan heb je waarschijnlijk last van een vochtprobleem.

Muffe geur uit bankstel

Een muffe geur uit je bankstel kan onschuldig zijn, maar ook een diepere oorzaak hebben

Een bankstel in de kamer kan natuurlijk een muffe geur hebben door gemorste vloeistoffen. Maar het kan ook dat de muffe geur in uw woonkamer hangt en in de stof van meubelstukken trekt, bijvoorbeeld uw bankstel. Een muffe geur uit je bankstel kan dus veroorzaakt worden door morsen, maar ook door een groter vocht in huis probleem.

Muffe geur meterkast

De meterkast is een kleine afgesloten ruimte. Het kan voorkomen dat vocht onder de ruimte omhoog trekt en vervolgens opgehoopt in de meterkast blijft zitten. Ook kunnen leidingen in de meterkast vocht lekken.

Aangezien de meterkast vaak dicht zit, kan het vocht ook niet ontsnappen door ventilatie. Hierdoor is een muffe geur in de meterkast een veelvoorkomend probleem.

Muffe geur verwijderen: Hoe kom ik van de geur in huis af?

Het verwijderen van een muffe geur uit je huis kan een lastige opgave zijn als je het probleem niet bij de kern aanpakt

Dus je hebt last van een muffe geur in huis, maar hoe kom je er vanaf? Er zijn verschillende producten op de markt om de muffe geur te lijf te gaan. Helaas zorgen sommige middelen enkel voor een kortetermijnoplossing. Om het probleem bij de kern aan te pakken zal je op het vochtprobleem moeten richten. We bespreken enkele kortetermijnoplossingen.

Schoonmaken: De makkelijkste aanpak op de korte termijn

Een voor de hand liggende kortetermijnoplossing om de muffe geur aan te pakken. Je kunt de ergst getroffen ruimtes grondig schoonmaken. Was bijvoorbeeld ook de gordijnen en vervang stof waar de geur in is getrokken.

Een nadeel van deze aanpak is dat het vochtprobleem niet is aangepakt, zo kan de geur op een later moment terug komen.

Vochtvreters: Een stap in de goede richting maar niet volledig

Naast een grote schoonmaak zijn er ook verschillende vochtvreters op de markt. Dit zijn vaak kleine bakjes die het vocht uit de lucht halen. Een mooie oplossing om de waarden van de kamer tijdelijk te herstellen, maar helaas is het geen langetermijnoplossing.

Als er lekkages zijn of als er vocht in de kruipruimte ontstaat, zal de geur uiteindelijk terugkeren. Daarnaast zijn de goedkope vochtvreters vaak niet bijzonder effectief.

Luchtontvochtiger: Een investering die het probleem helpt verminderen

Naast de goedkope plastic vochtvreters zijn er ook meer professionele installaties op de markt. Deze luchtontvochtigers zuiveren systematisch de lucht van vocht, waardoor de luchtvochtigheid laag blijft.

In principe een goede methode, maar dit pakt opnieuw het probleem niet bij de kern aan. Zodra de machine niet meer aan staat, zal het vocht zich weer verzamelen vanuit bijvoorbeeld de kruipruimte. Daarnaast heb je te maken met extra energiekosten.

Muffe lucht verwijderen bij de kern: isoleer de kruipruimte

Kruipruimte isolatie voorkomt vocht-gerelateerde problemen in huis, en pakt een muffe lucht in huis bij de kern aan

Er zijn dus verschillende manieren om een muffe geur in huis op korte termijn te verwijderen. Maar hoe pak je het probleem bij de kern aan? Focus in dat geval op het onderliggende vochtprobleem. In het geval van een hardnekkig vochtprobleem kun je de kruipruimte onder je vloer isoleren met Drowa chips.

De chips zorgen dat het vocht zich niet door het huis verspreidt, waardoor de luchtvochtigheid lager wordt. Daarnaast isoleert het je huis en voorkom je andere vocht gerelateerde problemen. Denk bijvoorbeeld aan schimmels, slakken in huis, houtrot of beschadigde leidingen. Bodemisolatie is dus een goede manier om een muffe geur in huis te bestrijden.

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Heb jij last van een muffe geur in huis? Dan heb je last van een vocht probleem. Neem gratis contact met ons op om te kijken of we jou verder kunnen helpen. Bestrijd het probleem bij de bron!

  • Gratis advies van onze specialist
  • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
  • Voorkom een muffe geur in de toekomst
  • Binnen 2 uur het probleem bij de bron aangepakt

Gratis advies bij een muffe geur in huis 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen