Muffe geur in huis: Wat is de oorzaak en hoe kom ik van de muffe lucht af?

Een constante muffe geur in je huis kan een teken zijn van een probleem met de luchtvochtigheid

Stoor jij je aan een muffe geur die in huis hangt? Misschien merken jouw gasten de muffe lucht op. Dan is de kans groot dat je last hebt van vocht in huis. Schoonmaken is niet gemakkelijk en de geur komt steeds terug. Dus hoe kom je voorgoed van de muffe geur in huis af? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de oorzaak en bestrijding van dit probleem.

Ontdek of vloerisolatie bij jou thuis mogelijk is

Doe de vloerisolatie check en krijg gratis advies:


Oorzaak muffe geur in huis: Dit is de reden dat jouw huis muf ruikt.

Te veel vocht in huis kan leiden tot veel verschillende problemen, waaronder een muffe lucht in huis

Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden. Voor je het weet hangt er constant een muffe geur in huis.

Waardoor ontstaat vocht in huis?

Vocht in huis kan op veel verschillende manieren ontstaan. Veel voorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld:

1. Onvoldoende ventilatie: Bij onvoldoende ventilatie ontsnapt het vocht in vochtige ruimtes niet. De vochtige ruimte is vervolgens ideaal voor de vorming van schimmels en bacteriën. Zo heeft 1 op de 10 huizen in Nederland last van schimmel, onder andere door onvoldoende ventilatie, volgens Milieucentraal.

Bij onvoldoende ventilatie kan vocht niet ontsnappen uit huis

2. Lekkende leidingen: Leidingen die lekken kunnen vocht doen ophopen. Denk bijvoorbeeld aan een leiding onder het huis of een douche/kraan die constant druppelt. Als het vocht niet kan ontsnappen zal de luchtvochtigheid in huis ook stijgen, met als eventueel gevolg een muffe lucht.

Een lekkende kraan of leiding kan vocht doen ophopen in huis

3. Vocht in de kruipruimte: Naast een gebrek aan ventilatie en lekkages, komt vocht in huis ook uit de kruipruimte. De ruimte onder jouw vloer is perfect voor vochtopbouw, en uiteindelijk trekt deze vocht omhoog door je huis. Een vochtige kruipruimte is in Nederland een veel voorkomend probleem.

soms zorgt grondwater ervoor dat de kruipruimte wel tientallen centimeters onderwater staat!
Water in de kruipruimte is een grote veroorzaker van vochtproblemen in huis

Is het erg om een muffe geur in huis te hebben?

De muffe geur is niet aangenaam, maar vaak blijft het hier niet bij. Vocht in huis zorgt namelijk voor meerdere problemen. Denk aan de schimmel in huis, wat schadelijk voor de gezondheid is. Daarnaast beschadigt vocht leidingen, vloeren en steunbalken. En worden slakken aangetrokken door een te hoge luchtvochtigheid.

Aan een muffe geur kun je wennen, maar als de geur constant is heb je waarschijnlijk last van een vochtprobleem. Om de gevolgen van een vochtproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat je het probleem aanpakt.

Muffe lucht in huis: Waar hangt de lucht vooral?

Een muffe lucht is in veel verschillende ruimtes te voorkomen. In sommige gevallen is de muffe geur altijd in huis aanwezig. Hieronder benoemen we veelvoorkomende locaties.

Muffe geur slaapkamer

Een muffe geur in de slaapkamer is een veelvoorkomend probleem

Als je last hebt van vocht in huis, trekt dit uiteindelijk omhoog. Vocht vanuit de kruipruimte leidt uiteindelijk tot vochtproblemen in het hele huis. Aangezien de slaapkamer vaak bovenin een huis zit, hoopt vocht zich hier op. Wat vervolgens voor schimmels of een muffe geur zorgt. Daarnaast is de slaapkamer ook een risicokamer door andere factoren. Denk bijvoorbeeld aan nachtelijk transpireren, gebrek aan ventilatie en vochtige kleding in de kast. Deze factoren verergeren een muffe geur. Ruikt de slaapkamer muf? Dan heb je waarschijnlijk last van een vochtprobleem.

Muffe geur uit bankstel

Een muffe geur uit je bankstel kan onschuldig zijn, maar ook een diepere oorzaak hebben

Een bankstel in de kamer kan natuurlijk een muffe geur hebben door gemorste vloeistoffen. Soms hangt de muffe geur in jouw woonkamer en trekt hij in de stof van meubelstukken. Een muffe geur uit je bankstel kan dus veroorzaakt worden door morsen, maar ook door een groter vochtprobleem in huis.

Muffe geur meterkast

De meterkast is een kleine afgesloten ruimte. Het komt voor dat vocht onder de ruimte omhoog trekt en vervolgens ophoopt in de meterkast. Of leidingen in de meterkast lekken vocht. Aangezien de meterkast vaak dicht zit, ontsnapt het vocht niet. Hierdoor is een muffe geur in de meterkast een veelvoorkomend probleem.

Muffe geur verwijderen: Hoe kom ik van de geur in huis af?

Het verwijderen van een muffe geur uit je huis is een lastige opgave als je het probleem niet bij de kern aanpakt

Je hebt dus last van een muffe geur in huis, maar hoe kom je er vanaf? Er zijn verschillende producten op de markt om de muffe geur te lijf te gaan. Helaas zorgen sommige middelen enkel voor een kortetermijnoplossing. Om het probleem bij de kern aan te pakken moet je je op het vochtprobleem richten. We bespreken enkele kortetermijnoplossingen.

Schoonmaken: De makkelijkste aanpak op de korte termijn

Eén van de voor de hand liggende kortetermijnoplossing om de muffe geur aan te pakken, is de ergst ruikende ruimtes grondig schoonmaken. Was ook de gordijnen en vervang stof waar de geur in is getrokken. Een nadeel van deze aanpak is dat het vochtprobleem niet is opgelost, zo blijft de geur terug komen.

Vochtvreters: Een stap in de goede richting maar niet volledig

Naast een grote schoonmaak zijn er ook verschillende vochtvreters op de markt. Dit zijn vaak kleine bakjes die het vocht uit de lucht halen. Een mooie oplossing om de waarden van de kamer tijdelijk te herstellen, maar helaas is het geen langetermijnoplossing. Als er lekkages zijn of als er vocht in de kruipruimte ontstaat, keert de geur uiteindelijk terug. Daarnaast zijn goedkope vochtvreters vaak niet effectief.

Luchtontvochtiger: Een investering die het probleem helpt verminderen

Naast de goedkope vochtvreters zijn er ook meer professionele installaties op de markt. Deze luchtontvochtigers zuiveren systematisch de lucht, waardoor de luchtvochtigheid laag blijft. In principe een goede methode, maar dit pakt opnieuw het probleem niet bij de kern aan. Zodra de machine niet meer aan staat, verzamelt het vocht zich weer vanuit bijvoorbeeld de kruipruimte. Daarnaast heb je te maken met extra energiekosten.

Muffe lucht verwijderen bij de kern: isoleer de kruipruimte

Kruipruimte isolatie voorkomt vocht-gerelateerde problemen in huis, en pakt een muffe lucht in huis bij de kern aan

Er zijn dus verschillende manieren om een muffe geur in huis op korte termijn te verwijderen. Maar hoe pak je het probleem bij de kern aan? Focus in dat geval op het onderliggende vochtprobleem. In het geval van een hardnekkig vochtprobleem kun je de kruipruimte onder je vloer isoleren met Drowa isolatiechips. De chips zorgen dat het vocht zich niet door het huis verspreidt, waardoor de luchtvochtigheid lager wordt. Daarnaast isoleert het je huis en voorkom je andere vochtproblemen. Denk bijvoorbeeld aan schimmels, slakken in huis, houtrot of beschadigde leidingen. Bodemisolatie is dus een goede manier om een muffe geur in huis te bestrijden.

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Heb jij last van een muffe geur in huis? Dan heb je last van een vochtprobleem. Neem gratis contact op om te kijken hoe we jou verder kunnen helpen. Bestrijd het probleem bij de bron!

  • Gratis advies van onze specialist
  • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
  • Voorkom een muffe geur in de toekomst
  • Binnen 2 uur het probleem bij de bron aangepakt

Gratis advies bij een muffe geur in huis 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen