Houten vloer isoleren: wat is de beste manier en wat kost het?

Alles over een houten vloer isoleren. Zo kun jij weer warm, veilig en droog wonen.

Het merendeel van bestaande huizen in Nederland heeft een houten vloer. Soms gaat het om een complete houten vloer, maar soms ook alleen de steunbalken. Zonder een houten vloer te isoleren kunnen er vervelende problemen ontstaan. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van houtrot, slakken in huis, koude vloeren of hoge energiekosten.

Wil jij dit voorkomen en overweeg je om jouw houten vloer te isoleren? Dan vertellen wij jou alles wat je moeten weten over het isoleren van een houten vloer in 2022. Zo helpen wij jou om weer droog, veilig en warm te wonen.

Wil jij jouw houten vloer isoleren?

  • Gratis advies van onze isolatiespecialist
  • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
  • Bespaar tot wel €275,- per jaar!
  • Terugverdiend in 7 jaar
  • Binnen 2 uur geïsoleerd

Houten vloeren isoleren via kruipruimte: Voorkom deze problemen.

Veel huizen die voor 1990 zijn gebouwd hebben een houten vloer. Dit ziet er mooi uit, maar kan ook het nodige overlast veroorzaken. Zo zit onder een houten vloer vaak een kruipruimte. In deze ruimte kan al snel vocht ophopen. Daarnaast veroorzaakt de kruipruimte vaak een koude luchtstroom. Wij bespreken beide problemen in detail.

Vocht onder een houten vloer? Pas op voor houtrot

bodem isolatie voor een huis met houten vloer en onderstel, voorkomt houtrot en schimmel

Zonder kruipruimte isolatie kan er vocht onder de houten vloer verzamelen. Water in de kruipruimte stijgt namelijk op en hierdoor ontstaat een vochtige kruipruimte. Vocht in huis kan dan ook voor een groot aantal problemen zorgen.

Om te beginnen kan hout gaan rotten door vocht. Als dit uit de hand loopt moet de vloer zelfs vervangen worden. Maar niet alleen de vloer, maar ook de steunbalken worden aangetast. Steunbalken zijn erg belangrijk en houtrot kan dan ook voor gevaarlijke situaties zorgen.

Naast het houtwerk kunnen ook leidingen worden aangetast door vocht. Zo kunnen leidingen bijvoorbeeld aangetast worden door erosie. Als de leidingen beschadigd raken kan dit een dure reparatie worden.

Tot slot kan teveel vocht ook een hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaken. Een huis met een hoge luchtvochtigheid kan schimmel veroorzaken. Deze schimmel is schadelijk voor je gezondheid en trekt daarnaast slakken in huis aan.

Last van koude voeten door tocht uit de kruipruimte

Naast vocht kan koude lucht het wooncomfort in je huis ook verminderen. De ruimte onder de vloer zorgt namelijk voor een koude luchtstroom. Vervolgens ontsnapt deze kou gemakkelijk door de ruimte tussen houten planken. Hierdoor voelt je houten vloer al snel koud aan.

Deze afbeelding laat zie hoe een onbehandelde kruipruimte een koude en vochtige luchtstroom in het huis brengt.
Vocht en koude lucht stijgt op bij een houten vloer zonder isolatie. Dit veroorzaakt een koude vloer en eventuele vochtproblemen. Denk hierbij aan houtrot, beschadigde leidingen en slakken in huis.

Deze tocht heeft niet alleen invloed op jouw comfort. Daarnaast zal de verwarming namelijk ook harder moeten werken om het huis te verwarmen. Zo kunnen de energiekosten bij een houten vloer zonder isolatie al snel oplopen.

Een vloer zonder isolatie kan tot wel 4 graden kouder aanvoelen. Hierdoor liggen de jaarlijkse energiekosten zonder bodemisolatie tot wel €275 hoger.

Vocht en kou voorkomen? Isoleer de kruipruimte van een houten vloer

Een houten vloer zonder isolatie kan voor veel overlast zorgen. Deze problemen kunnen dan ook effect hebben op jouw veiligheid, portemonnee en gezondheid. Gelukkig kunnen de problemen voorkomen worden met goede isolatie.

Waarom de kruipruimte van een houten vloer isoleren?

Vochtproblemen in je huis kunnen dus voor veel problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan houtrot, slakken in huis of beschadgide leidingen. Maar gelukkig kun je dit voorkomen met goede isolatie. Wat zijn dan precies de voordelen van een houten vloer isoleren?

  • Geen houtrot door vocht in de kruipruimte
  • Voorkom beschadiging van de leidingen door vocht
  • Kosten besparing door lager energieverbruik
  • Een lage en gezonde luchtvochtigheid in huis
  • De vloer voelt tot wel 4 graden warmer aan
  • Isolatie van een houten vloer is goed voor het milieu
  • Terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar

Beste manier om houten vloer te isoleren?

Een houten vloer isoleren kan op twee manieren. Zo kun je kiezen voor de vloerisolatie methode of de bodemisolatie methode. Wij vertellen je welke methode geschikt is voor houten vloeren isoleren.

Houten vloer isoleren kruipruimte

Huizen voor 1990 hebben vaak een houten vloer. De ruimte onder de houten vloer wordt de kruipruimte genoemd. In deze kruipruimte kan vocht en kou ontstaan. Dit beïnvloed het wooncomfort en de energierekening.

Door de kruipruimte onder houten vloeren te isoleren voorkom je deze problemen. Hoe kun je deze kruipruimte onder de houten vloer het beste isoleren?

Vloerisolatie: Isoleert goed maar beschermd niet tegen vocht

Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal direct tegen de houten vloer aan geplaatst. Aangezien er geen ruimte zit tussen het materiaal en de vloer is de isolatie erg goed. Dit is belangrijk om bijvoorbeeld warmte te behouden in je huis.

Isoleert de woning erg goed maar beschermt de vloer niet tegen vocht.

Daarentegen beschermd vloerisolatie helaas niet tegen vocht. Zo kunnen de vloer, leidingen en steunbalken nog wel aangetast worden bij vloerisolatie.

Bodemisolatie: Isoleert en beschermt ook tegen vocht

Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst. In tegenstelling tot vloerisolatie zit er dus wel ruimte tussen het isolatiemateriaal en de vloer. Hierdoor is de isolatiewerking iets minder.

Kruipruimte isoleren met bodemisolatie
Isoleert en beschermd de kruipruimte daarnaast ook tegen vocht.

In de ruimte tussen de vloer en het isolatiemateriaal ontstaat warme lucht. Deze lucht helpt om de kruipruimte te beschermen tegen vocht, naast de isolerende werking. De bescherming zorgt dat de houten vloer, steunbalken en leidingen niet worden aangetast.

Wat is de beste isolatiemethode? Isoleer de kruipruimte met bodemisolatie.

Vloerisolatie isoleert beter maar bodemisolatie beschermd ook tegen vocht. Aangezien vocht vooral bij houten vloeren problemen kan veroorzaken, raden wij bodemisolatie aan. Zo voorkom je rot in de vloer en steunbalken en schade aan de leidingen.

Naast bescherming tegen vocht helpt bodemisolatie ook met het behouden van warmte in je huis. Zo zal je huis warmer aan voelen en kan er geld worden bespaard op de energie rekening.

Bij een houten vloer isoleren kun je dus het beste voor bodemisolatie kiezen.

Beste isolatie materiaal voor een houten vloer?

Bij bodemisolatie kunnen er verschillende materialen worden gebruikt. Zo heeft elk soort materiaal voordelen en nadelen. Welk materiaal kun je dan het beste kiezen bij een houten vloer? Wij bespreken de opties die worden gebruikt bij bodemisolatie.

Houten vloer isoleren kruipruimte

Bodemisolatie plaatsen we direct op de bodem van jouw kruipruimte. De methode biedt zowel warmte als vochtbescherming. Daarom raden we deze methode aan bij houten vloeren. We bespreken drie methodes voor het isoleren van een houten vloer via de kruipruimte.

1. Schelpen: Duur en duurzaam

Een kruipruimte isoleren met schelpen is een mogelijkheid onder een houten vloer
Een van de opties voor bodemisolatie is schelpen.

Schelpen hebben van nature een isolerende werking. Hierdoor zijn schelpen geschikt voor isolatie van je kruipruimte. Schelpen zijn een natuurlijk product waardoor dit dus een duurzame manier van isolatie is.

Ondanks het duurzame karakter is isolatie met schelpen relatief duur. Zo wordt de optie niet vaak aangeboden bij isolatie bedrijven. Dit maakt de optie minder aantrekkelijk voor veel mensen.

Naast de prijs is een ander nadeel van schelpen dat ze niet drijven. Hierdoor verdwijnt de isolerende werking als er een laag water in de kruipruimte terecht komt.

+ Goede isolerende werking
+ Duurzame isolatie optie

- Relatief dure bodemisolatie
- Geen werking bij laag water in de kruipruimte

2. EPS Parels: Goedkoop met nadelen

EPS Parels zijn een van de materiaal opties om een houten vloer te isoleren
EPS parels voor bodemisolatie onder een houten vloer.

Deze methode bestaat uit plastic ballen voor in de kruipruimte. De parels worden onder de houten vloer in de kruipruimte gespoten. Door deze EPS parel laag behoudt je warmte en isoleer je een houten vloer.

Zijn de EPS parels ook duurzaam? De parels zijn soms nieuw, en soms gerecycled. Dit is afhankelijk van de leverancier. Qua prijs zijn de parels relatief goedkoop vergeleken met de schelpen.

Nadelig is dat de parels vaak niet gecertificeerd zijn als isolatiemateriaal. Zo heeft de isolatie geen invloed op het energielabel van je huis. Dit label is belangrijk voor de energieprijs of verkoop van je huis.

Verder kan de dunne laag parels zich ophopen tot een grote brij. Dit zorgt voor een verminderde werking van de isolatieparels.

+ Relatief goedkoop
+ Goede isolerende werking
+ Makkelijk aan te brengen

- Minder duurzame optie bij nieuwe parels
- Kans op verschuiving of ophoping door formaat

3. Drowa Isolatie chips: De beste optie voor houten vloeren

De Drowa chips die worden gebruikt bij het houten vloer isoleren
De hoge kwaliteit isolatiechips van Drowa. Geschikt om de kruipruimte onder een houten vloer te isoleren. Gemaakt van 100% gerecycled materiaal.

Drowa maakt gebruik van een speciaal soort piepschuim chips. Zo wordt in de kruipruimte een laag isolatiechips op de bodem gespoten. Door een dikke laag aan te brengen is de isolatie extra sterk. Het grote formaat zorgt ervoor dat de chips niet verschuiven. Op deze manier blijft de isolatie goed.

Op het gebied van duurzaamheid zijn de chips erg duurzaam. Zo zijn de Drowa chips gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Door de unieke samenstelling garandeert Drowa levenslange werking.

Naast de isolerende werking zijn de chips gemaakt tegen vochtproblemen. Zo helpen de chips bijvoorbeeld tegen houtrot, beschadiging van leidingen en slakken in huis. Zelfs bij water in de kruipruimte blijven de chips drijven. Hierdoor kunnen de chips jouw huis blijven isoleren. De Drowa chips zijn dus ideaal om een houten vloer te isoleren.

+ Samengesteld tegen vochtproblemen
+ Blijft drijven bij water in de kruipruimte
+ Gemiddeld terug verdiend in 7 jaar
+ Duurzaam door 100% gerecycled materiaal

- Niet de goedkoopste optie
- EPS Parels hebben hogere isolatie waarden

Hoeveel kost een houten vloer isoleren?

Goede houten vloer isolatie kan veel geld besparen. Zowel op de energierekening als schade reparaties.

Wat zijn de kosten voor het isoleren van een houten vloer nou precies? Dit hangt af van het type huis en welke subsidies er beschikbaar zijn. De overheid stimuleert isolatie namelijk, omdat het goed voor het milieu is. In de tabel hieronder kun je de gemiddelde kosten en terugverdientijd per type huis zien.

Type woningGemiddelde investeringSubsidie
Aftrek
Totaal prijsBesparing
energierekening
Hoe snel terugverdiend?
Vrijstaande woning€2.310- €300€2.010€400 per jaar5 jaar
2 onder 1 kap€1.848- €240€1.608€270 per jaar6 jaar
Hoekwoning€1.694- €220€1.474€210 per jaar7 jaar
Tussenwoning€1.694- €220€1.474€210 per jaar7 jaar
Appartement€1.540- €200€1.340€200 per jaar7 jaar
*Let op: de cijfers en prijzen zijn gemiddelden. Vraag voor een offerte van jouw huis een gratis adviesgesprek aan.

Met goede isolatie bespaar je flink op de energierekening. Volgens mileucentraal bespaar je gemiddeld €275 per jaar. Dit betekend dat de gemiddelde terugverdientijd binnen de 7 jaar is. Maar voor grotere huizen kan dit zelfs al in 5 jaar. Bekijk onze subsidiepagina voor de meest recente subsidies in jouw regio.

Houten vloer isoleren? Een investering die zichzelf terug verdient!

Bodemisolatie is dus een investering die zichzelf terugverdient. Je voorkomt namelijk hoge kosten door houtrot. Je leidingen blijven heel, en steunbalken blijven onaangetast. Tot slot bespaar je jaarlijks op de energierekening.

Waarom isoleren bij Drowa?

Goede isolatie kan dus veel problemen voorkomen. Zo verdient de investering zichzelf terug en bespaar je uiteindelijk geld. Als expert in isolatie helpen wij jou graag verder. Met goede isolatie kun jij weer warm, droog en veilig van je huis genieten.

De isolatiespecialisten van Drowa die alles weten over een houten vloer isoleren.
De isolatiespecialisten van Drowa. We staan voor je klaar om jouw houten vloer te isoleren. Zo kun jij weer warm, droog en veilig wonen.

Waarom is Drowa de beste keus voor houten vloer isolatie?

  • Meer dan 20 jaar isolatie ervaring
  • Levenslange garantie bij bodemisolatie
  • 30.000+ families geholpen met Drowa chips
  • Hoge prijs/kwaliteit verhouding
  • Duurzame oplossing door gerecycled materiaal
  • Kruipruimte geïsoleerd in een paar uur

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Overweeg jij om jouw houten vloer te isoleren? Wij bespreken graag de mogelijkheden met je. Gratis telefonisch gesprek met persoonlijk advies.

Gratis telefonisch advies aanvragen 0519 24 40 30

Isolatie advies over een houten vloer