Hoge luchtvochtigheid in huis: Is het erg en wat kun je er tegen doen?

Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor een ongezonde leefomgeving
Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor een ongezonde en soms onveilige leefomgeving.

Heb jij last van een te hoge luchtvochtigheid in huis? In principe is er in elk huis vocht aanwezig. Zo blijft er vocht hangen na een warme douche, tijdens het koken of bij het drogen van kleren in huis. Maar wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog oploopt, kan dit problemen veroorzaken. Zo gaat je energierekening omhoog, is het slecht voor je gezondheid en kan je huis schade oplopen. Gelukkig kunnen vochtproblemen worden opgelost zodat je veilig en comfortabel in je huis kan wonen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over een hoge luchtvochtigheid.

Ontdek of vloerisolatie bij jou thuis mogelijk is

Doe de vloerisolatie check en krijg gratis advies:


Te hoge luchtvochtigheid: Hoe ontstaat dat?

Een te hoge luchtvochtigheid kan in elk huis ontstaan. Zowel in nieuwe als oude huizen zien we dit regelmatig. Maar hoe ontstaat vocht in huis precies? Wij nemen veelvoorkomende oorzaken met je door.

Water in de kruipruimte: Vocht trekt omhoog

Water in de kruipruimte trekt omhoog en kan vochtproblemen veroorzaken
Water in de kruipruimte trekt omhoog en zorgt voor meer vocht in huis

Aangezien Nederland een relatief laag gelegen land is, bevat de grond veel water. Zo ligt een groot gedeelte van Nederland zelfs onder de watergrens (NAP). Grondwater blijft hierdoor in de grond staan. Dit vocht kan zo onder je huis of in de kruipruimte terecht komen. Water in de kruipruimte trekt omhoog en zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in huis omhoog gaat. Grondwater in kruipruimtes zijn dus een veelvoorkomende oorzaak van hoge luchtvochtigheid in huizen in Nederland. 

Lekkage: vocht bouwt langzaam op

Lekkende leidingen kunnen de oorzaak zijn van een te hoge luchtvochtigheid in huis
Lekkende leidingen kunnen de oorzaak zijn van een te hoge luchtvochtigheid in huis

Lekt er een leiding onder je huis? Dan kan er langzaam vocht opbouwen onder je huis. Net zoals water in de kruipruimte trekt dit water uiteindelijk omhoog. Zo gaat de luchtvochtigheid in je huis omhoog en kun je te maken krijgen met vochtproblemen door lekkage. Het is dus belangrijk dat lekkages snel gestopt worden.

Onvoldoende ventilatie: Het vocht kan niet weg

Door voldoende te ventileren kun je voorkomen dat er teveel vocht in huis ontstaat
Door voldoende te ventileren kun je voorkomen dat er te veel vocht in huis blijft

Op plekken waar niet voldoende geventileerd wordt, kan vocht niet ontsnappen. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, keuken maar ook de slaapkamer. Het is belangrijk dat vocht hier kan wegtrekken, anders ontstaat er een te hoge luchtvochtigheid in huis. Zorg dus altijd dat je huis voldoende wordt geventileerd. Ook kruipruimte ventilatie is belangrijk zodat vocht niet ophoopt.

Ideale luchtvochtigheid: wat is een hoge luchtvochtigheid in huis?

De ideale luchtvochtigheid in huis is tussen de 40 en 60 procent.
De ideale luchtvochtigheid in huis is tussen de 40 en 60 procent.

Vocht in huis is normaal, aangezien er in ieder huis met water gewerkt wordt. Bijvoorbeeld tijdens het douchen, koken en wassen in huis. Maar ook door kleding te laten drogen of door transpiratie van de bewoners. Maar wanneer is de luchtvochtigheid nou eigenlijk te hoog?

Over het algemeen is een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent prima. Is de luchtvochtigheid in huis hoger: bijvoorbeeld 70 of zelfs 80 procent? Dan heb je last van een te hoge luchtvochtigheid. In het begin merk je hier niet veel van, maar is dit constant? Dan kun je de volgende punten herkennen:

Luchtvochtigheid meten in huis: hoe doe je dit?

De luchtvochtigheid kan makkelijk gemeten worden met een simpele hygrometer.
De luchtvochtigheid kan makkelijk gemeten worden met een simpele hygrometer.

Hoe weet ik wat de luchtvochtigheid in huis is? Dit kan met een apparaat dat we 'hygrometer' noemen. Een simpele hygrometer kun je al voor €15 kopen. Zo kun je er achter komen wat de luchtvochtigheid in huis is. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Zit je hier boven? Dan is het verstandig om de luchtvochtigheid te verlagen. 

Gezonde luchtvochtigheid: Last van gezondheidsklachten

Teveel vocht in huis is een ongezonde leefomgeving
Een huis met een hoge luchtvochtigheid is een ongezonde leefomgeving

Te veel vocht in huis heeft niet alleen effect op je huis, maar ook op je gezondheid. Het is namelijk niet goed voor je om in een te vochtige omgeving leven. Vooral mensen met longziektes (bijvoorbeeld astma) en allergieën merken dit, maar ook zonder ziektes is het geen gezonde leefomgeving. 

Vochtige ruimtes zijn ideaal voor schimmels en zwammen. De sporen van deze schimmels kunnen klachten veroorzaken. Daarom is het van groot belang dat de vochtigheid in je huis op normaal niveau zit. 


Typische klachten bij hoge luchtvochtigheid:

  • Kortademigheid en benauwdheid
  • Geïrriteerde ogen
  • Reumatische klachten
  • Geïrriteerde slijmvliezen
  • Vermoeidheid
  • Hoestbuien
  • Rode huid
  • Misselijkheid

Heb jij last van deze klachten? Dan kan het zijn dat je een vochtprobleem hebt. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Luchtvochtigheid in huis verlagen: een grondige aanpak

Vocht in huis kan soms ernstige problemen veroorzaken
Vocht in huis kan soms ernstige problemen veroorzaken

Dus jij hebt last van een hoge luchtvochtigheid in huis. Dan is het verstandig om maatregelen te treffen om dit te verlagen. Dit kan met simpele maatregelen zoals het repareren van lekkages of betere ventilatie in huis. Gaat het om een systematische hoge luchtvochtigheid? Dan zijn andere maatregelen nodig.

Kruipruimte isoleren: Verstandig bij een vochtig huis

Door je kruipruimte te isoleren voorkom je dat vocht omhoog trekt
Door de kruipruimte te isoleren heb je nooit meer last van een te hoge luchtvochtigheid in huis.

Soms is alleen betere ventilatie niet voldoende. Zo kan het zijn dat de grond rondom je huis veel vocht binnenlaat. Of de ligging van je huis zorgt voor veel water onder je huis. Dan is het verstandig om je kruipruimte te isoleren.

Door de kruipruimte te vullen met een dikke laag isolatiechips, kun je vochtproblemen voorkomen. Zo blijven de isolatiechips van Drowa zelfs drijven op een laag water. Door de kruipruimte te isoleren kan vocht niet omhoog trekken. Hiermee voorkom je de bekende vochtproblemen. De luchtvochtigheid stabiliseert vervolgens op een gezond niveau.

Waarom je kruipruimte isoleren? Verstandig bij hoge luchtvochtigheid

Drowa chips zijn ideaal tegen vocht
Drowa chips zijn ideaal bij vochtproblemen

Door de kruipruimte te isoleren, voorkom je een hoge luchtvochtigheid in huis. Hiermee voorkom je problemen als houtrot, schimmels, ongedierte en een muffe lucht in huis. Maar daarnaast is je huis ook nog eens een gezondere leefomgeving.

Naast deze voordelen, voelt je vloer ook warmer aan. Door de isolatie blijft de warmte in huis behouden, en hoef je minder te stoken. Dit zorgt vervolgens weer voor een lagere energierekening. Zo kun je met isolatie tot wel €275,- per jaar besparen volgens milieucentraal.

Sinds kort kun je er ook voor kiezen om zelf je vloer te isoleren met de nieuwe Blowa.

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Heb jij last van een te hoge luchtvochtigheid in huis? Dit kan vervelende problemen veroorzaken. Neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies. Bestrijd het probleem bij de bron!

  • Gratis advies van onze specialist
  • Binnen 2 uur het probleem bij de bron aangepakt
  • Binnen 10 minuten op maat gemaakt advies
  • Voorkom vocht in de toekomst

Gratis advies over luchtvochtigheid 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen