Vocht onder de vloer: Voorkom dat vocht in huis trekt

bodem isolatie voor een huis met houten vloer en onderstel, voorkomt houtrot en schimmel
Water onder de vloer kan problemen voor je gezondheid, portemonnee en huis opleveren.

Vocht onder de vloer kan erg vervelend zijn en vaak heeft dit meerdere oorzaken. De kruipruimte onder de vloer kan erg vochtig zijn, waardoor het vocht wat zich hier opbouwt doortrekt naar de rest van de woning. Hierdoor is de luchtvochtigheid in de gehele woning hoger, waardoor problemen kunnen ontstaan in het hout of beton. Wij vertellen je alles wat je moet weten over vocht onder de vloer.

Oorzaken van vocht onder de vloer: Meerdere veroorzakers

Grondwater in de kruipruimte kan ernstige vochtproblemen veroorzaken.
Grondwater in de kruipruimte kan ernstige vochtproblemen veroorzaken.
 • vocht dat optrekt via de funderingsmuren
 • onvoldoende ventilatie
 • condensproblemen
 • een te hoge grondwaterstand
 • lekkage door buizen

Optrekkend vocht: Pak het aan voordat het te laat is

Optrekkend vocht kan voor ernstige vochtproblemen zorgen.
Vocht dat omhoog trekt kan voor ernstige vochtproblemen zorgen.

Optrekkend vocht in huis wordt veroorzaakt door direct of indirect contact van het steen of het metselwerk met grond, vocht- of lekwater waardoor het vocht condenseert tegen de vloer. Omdat het materiaal in onder andere de kruipruimte een absorberend vermogen heeft zorgt het ervoor dat vocht zich continu kan optrekken naar hogerop gelegen delen in de woning.

Vloerventilatie en condensatie: Waarom is dit belangrijk?

Voldoende ventilatie van de kruipruimte is erg belangrijk bij vocht onder de vloer
Voldoende ventilatie van de kruipruimte is erg belangrijk bij vocht onder de vloer

Om vocht en lucht af te kunnen voeren is het ventileren van de kruipruimte erg belangrijk. Echter is kruipruimte ventilatie niet altijd een uitkomst. In de zomer kan het ventileren van de kruipruimte de vochtproblemen zelfs vergroten, omdat warmere lucht meer vocht kan bevatten zal het sneller condenseren wanneer het in aanraking komt met constructiedelen die kouder zijn. In een woning gaat het vooral om delen van de constructie en funderingsmuren.

Hoog grondwater: Veroorzaker van vocht onder de vloer

Hoog grondwater kan leiden tot water onder je huis.
Te hoog grondwater kan leiden tot water onder je huis.

Vooral in laag gelegen gebieden zoals polders komt het veel voor dat er (vaak) water in de ruimte onder huis staat. Het plaatsen van een dompelpomp alleen is hier een schijnoplossing, want daarmee wordt alleen het overvloedige water boven de bodem van de kruipruimte weggepompt. De kruipruimte blijft echter gewoon vochtig, wat allerlei vochtproblemen in de woning tot gevolg kan hebben.

Lekkage onder de vloer: Stop het lek zo snel mogelijk

Lekkage is een veelvoorkomende oorzaak van vocht onder de vloer
Leiding lekkage is een veelvoorkomende oorzaak van vocht onder de vloer

Door onzorgvuldige montage of bodemverzakking kunnen rioleringsbuizen losschieten of afbreken. Het gevolg hiervan is dat het afvalwater rechtstreeks loost in de kruipruimte. Ook hemelwaterbuizen kunnen door verzettingen van het huis knappen.

In ruimtes met een hoge luchtvochtigheid kunnen allerlei vormen van waterschade ontstaan. Zo zal het aanwezige metaal gaan corroderen. Na enkele jaren roesten kunnen er scheuren ontstaan in het leidingwerk dat vervolgens gaat lekken. Hierdoor zullen de vochtproblemen onder huis alleen maar verder toenemen.

Bestrijden van vocht onder de vloer: Hoe pak ik dit aan?

Optrekkend vocht zal langzaam je huis toetakelen.

Te veel vocht onder de vloer veroorzaakt ook een te hoge luchtvochtigheid in het leefgedeelte van de woning. Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot schade aan de gezondheid, inboedel en aan de woning zelf. Bovendien kost het opwarmen van vochtige lucht aanzienlijk meer energie dan het verwarmen van droge lucht.

Aanpak vochtprobleem onder de vloer: kies voor isolatie

Het adequaat oplossen van een vochtprobleem in de ruimte onder je woning vraagt om een nauwgezette aanpak. Het is zaak de situatie goed in kaart te brengen voordat er een plan van aanpak kan worden gemaakt. In veel gevallen kunnen de Drowa isolatiechips vochtproblemen aanpakken. Door een goede isolatielaag aan te brengen trekt vocht niet langer omhoog, en is je huis beschermd tegen problemen.

Voordelen van een droge woning: goed voor de portemonnee

 • duurzaamheid
 • gezondere leefatmosfeer
 • energiebesparing
 • verduurzaming van de woning
 • hogere verkoopwaarde van het huis
 • weren van ongedierte

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan

Heb jij last van vocht onder de vloer? Dan heb je waarschijnlijk last van een vochtprobleem. Wij bespreken graag de mogelijkheden met je. Gratis telefonisch advies van Drowa

Gratis advies bij optrekkend vocht 0519 24 40 30

Persoonlijk advies zonder verplichtingen