In het pittoreske Hellevoetsluis aan het water van het Haringvliet gingen we in gesprek met Rob van Dijk, Opzichter Planmatig Onderhoud bij Woningcorporatie Maasdelta Groep. In Nieuw-Helvoet, een echte Hellevoetse wijk, hebben net onder regie van Smits Vastgoedzorg zo’n tachtig woningen van Maasdelta een complete renovatie ondergaan. Deze renovatie zorgt ervoor dat de bewoners kunnen genieten van een duurzaam thuis, met Drowa isolatiechips onder hun vloeren.

"Ruim tachtig procent van de bewoners heeft ervoor gekozen om deel te nemen aan de renovatie," deelt Rob met een glimlach. “Als sociale verhuurder laten we de keuze bij de bewoners. Het isoleren van zolders had de meeste impact, terwijl het isoleren van kruipruimtes minder ingrijpend was. We hebben zelfs vraaggestuurde ventilatie met CO2-sensoren geïnstalleerd voor betere luchtdoorstroming. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de woningen nu gemiddeld energielabel B behalen, een grote stap vanaf het oorspronkelijke label D. Ons doel is om al onze 17.500 verhuureenheden gemiddeld een goede B te laten behalen."

Rob vertelt trots over de vlotte samenwerking met Smits Vastgoedzorg, een vooruitstrevende partner die gespecialiseerd is in werken binnen bewoonde omgevingen. "Alle renovatie wordt hier onder regie van Smits Vastgoedzorg uitgevoerd, daar ben ik blij mee want anders zou ik zelf wel een bed kunnen neerzetten in de wijk! Zij schakelen met alle huurders en ook met Drowa Isolatiechips en dat verloopt op rolletjes."

"Door onze bijna-kustligging vormt grondwater soms een uitdaging," legt Rob uit. "Een groot voordeel van Drowa is dat de isolatiechips meebewegen met het grondwater en dat alles droog blijft. De chips zijn ook recyclebaar en gemakkelijk te verwijderen. Als er een keer een loodgieter nodig is vanwege een lekkage, heeft hij geen gedoe met kleine pareltjes. Maar ook in een eventuele sloopfase zijn de voordelen van Drowa belangrijk. Als er bijvoorbeeld met PUR is geïsoleerd, krijg je dat nooit meer van het beton af.”

Het gesprek met Rob maakt de complexiteit van renovatieprojecten duidelijk: “Timing is cruciaal. We plannen de werkzaamheden zoveel mogelijk rond het moment van schilderwerk. Na de energieverbeteringen ronden we af met schilder- en glaswerk. Smits Vastgoedzorg krijgt van ons de opdracht om met de renovatie een specifieke warmteweerstand te bereiken, zij kiezen daar bewust goede partijen bij uit, zo ook Drowa isolatiechips.”

Rob sluit af met enthousiasme: "Als sociale woningcorporatie laten we onze huurders niet betalen voor woningverbeteringen. Zonnepanelen zijn een optie waarvoor bewoners betalen, maar die investering verdient zich snel terug. We zien dat hele woonblokken voor zonnepanelen kiezen.”

Het verhaal van Nieuw-Helvoet weerspiegelt niet alleen mooie technische verbeteringen, maar ook de perfecte samenwerking tussen professionele partijen met als inzet om bewoners een aangename woonomgeving te bieden.

Rob van Dijk, Opzichter Planmatig Onderhoud bij Maasdelta, in Nieuw-Helvoet, de wijk waarin zo'n 80 woningen net een complete renovatie hebben ondergaan.
De bewoners van dit huis kunnen naast energielabel B ook profiteren van zonnepanelen.