Samenwerking voor verduurzaming met Trivire, Zwaluwe Bouw en Drowa Isolatiechips

Trivire, dé verhuurder van ruim 14.000 woningen in Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, zet koers naar een duurzamere toekomst. In de groene wijk Dubbeldam in Dordrecht wordt een meerjarig project uitgerold. Met Zwaluwe Bouw als aannemer aan hun zijde en de slimme Drowa isolatiechips als geheim wapen voor onder vloer, wordt de wijk klaargestoomd voor morgen.

We spreken met Corstiaan Geus, projectleider van Trivire, in de modelwoning aan de Platanenlaan 36, waarin de toekomstige renovatie tot leven komt. Corstiaan: “Alle bewoners worden uitgenodigd in de modelwoning om met eigen ogen te zien wat er staat te gebeuren. Om begrip te kweken betrekken we bewoners bij de vernieuwing van onze woningen. Zo is er ook een Klankbordgroep met daarin actieve bewoners, hiermee bespreken we onze plannen. We pakken alles zorgvuldig aan, ook omdat er bewoners zijn die met gemengde gevoelens kijken naar de werkzaamheden en veranderingen. Zo zijn we in deze wijk al in 2019 gestart met een bewonersonderzoek.”

Dubbeldam is een wijk aan de oostelijke kant van Dordrecht met veel doorzonwoningen van begin jaren ‘60. Trivire ziet hier graag meer betaalbare huurwoningen. Een vernieuwd en goed geïsoleerd huis zorgt voor een lagere energierekening. “Elke bewoner heeft drie deuren: achter de voordeur de huur, de meterkast en de keukendeur met de dure boodschappen. We zetten ons in voor betaalbare woningen en zorgen ervoor dat het merendeel van de woningen toegankelijk blijft voor huishoudens die huurtoeslag krijgen,” benadrukt Corstiaan.

Een interessante uitdaging is de bescherming van lokale fauna, met zwaluwen en vleermuizen in de hoofdrol. Corstiaan: “Naast een aannemer en architect hebben we tegenwoordig ook een ecoloog nodig. Voordat renovaties beginnen, onderzoekt die of we het leefgebied van inheemse dieren niet verstoren. Voor Dubbeldam hebben we deze extra stappen en goedkeuringen achter de rug, dus we kunnen los.”

We zitten hier nu gemiddeld op energielabel F en G. Na de afronding van het project rond de zomer van 2024 zitten de 280 woningen op energielabel A. Dat bereiken we door dak- en muurisolatie en nieuwe gevelweringen. Maar vergeet zeker niet bodemisolatie, want Dordrecht ligt in een polder en er zit veel vocht onder de grond. We installeren ook mechanische ventilatie en willen niet dat die vochtige lucht uit de kruipruimte aantrekt. Drowa isolatiechips zijn dus meer dan noodzakelijk.”

“Het meeste contact met Drowa verloopt via Zwaluwe Bouw. Maar als de grote combinatietrailer van Drowa de wijk inrijdt, ga ik zelf altijd even met de chauffeur en jongens in gesprek. We hebben ook wel isolatiepartijen gehad, die gebruik maakten van thermoparels. Die zijn zo klein, dat als er ergens lekkage is, dan ben je die kwijt. Een groot voordeel van Drowa is dat de chips makkelijk zijn te verwijderen. Daarnaast verstaan ze hun vak, werken zorgvuldig en beginnen niet direct met het volspuiten van de kruipruimtes, maar inspecteren vooraf. Dat is wat wij zoeken. Het label dat na afronding van het werk als een soort certificaat op het kruipluik wordt geplakt, spreekt mij enorm aan. Daarmee laten ze zien trots te zijn op hun werk.”

Het doel in Dubbeldam is duidelijk: het creëren van een verbeterde, duurzame en comfortabele leefomgeving voor de bewoners.

Corstiaan Geus, projectleider van Trivire, voor de modelwoning aan de Platanenlaan in Dordrecht
Deze woningen in de wijk Dubbeldam zijn reeds voorzien van dak-, muur- en vloerisolatie en nieuwe gevelweringen
Aan de lokale fauna, met zwaluwen en vleermuizen, is gedacht