Het Grootslag investeert de komende jaren fors in verduurzaming van haar woningbezit. Het streven is om in 2045 energieneutraal te zijn. Sinds juni 2020 werkt Het Grootslag als het om vloerisolatie gaat samen met Drowa. En dat verloopt over en weer bijzonder soepel.

Woningstichting Het Grootslag uit Wervershoof zit met haar kantoor midden in een woonwijk met eigen huurwoningen. Heleen Korver, werkvoorbereider op de afdeling Vastgoed: “Wij zijn een kleinschalige woningcorporatie, klanten lopen makkelijk bij ons binnen. Wij spreken ook de West-Friese taal, dat voelt voor de huurder als thuiskomen.” Met zo’n drieduizend woningen maakt Het Grootslag wonen voor veel inwoners in West-Friesland betaalbaar. Heleen: “Wij verhuren woningen die zo betaalbaar mogelijk zijn op grond van inkomen, in combinatie met een lage huurprijs en energielasten. De komende jaren investeren we veel in zonnepanelen, (hybride) warmtepompen, gasloos koken, het isoleren (en vernieuwen) van vloeren, gevels en daken. Net als andere woningcorporaties moesten wij jaarlijks een verhuurdersbelasting betalen: de verhuurderheffing. Die is sinds 1 januari 2023 vervallen. Met het stopzetten van de verhuurderheffing hebben we besloten om woningen met de hoogste energielasten als eerste op te pakken, om zo te zorgen voor lagere energielasten voor onze huurders.’’

De woningen van Het Grootslag zijn ingedeeld in bouwjaarklassen. “Op dit moment voorzien we klasse I (vóór 1978) van vloerisolatie. Een gedeelte van deze woningen was eerder al voorzien van bodemisolatie, maar sinds maart dit jaar zijn we overgestapt op vloerisolatie. Dat wil zeggen dat alle kruipruimtes nu geheel worden gevuld. Dit zorgt voor betere isolatiewaardes. Volgend jaar willen we samen met Drowa alle woningen in bouwklasse II (1978-1992) voorzien van vloerisolatie,” aldus Heleen. 

Het gaat bij Het Grootslag om grootschalige renovatieprojecten. Rudmer de Vries van Drowa: “Per woonblok wordt er begonnen met de gevel en het dak, inclusief voorbereidingen voor de zonnepanelen. Zodra de steigers van de andere partijen weggaan, komen wij in actie. De mogelijkheden in de kruipruimtes verschillen vaak per woonblok, ook zien we per wijk verschil in het grondwaterpeil. Daar spelen we met ons werk op in. Naast het isoleren trekken we ook gelijk kabels voor inductie koken.” Het Grootslag isoleert samen met Drowa niet alleen de vloeren bij grote verduurzamingsprojecten, maar ook op complex- of adresniveau.

Op de vraag of Het Grootslag tevreden is over de samenwerking met Drowa antwoordt Heleen duidelijk: “Hartstikke tevreden. Ze werken laagdrempelig, als je ze belt krijg je ze altijd te pakken, prijstechnisch zit het goed en ze gebruiken gerecycled materiaal. Laatst hadden we bij een woning van ons een rioollekkage. Dan is het fijn dat Drowa altijd in de buurt is. In een mum van tijd hadden ze de kruipruimte leeggezogen, waarna de lekkage verholpen kon worden, en weer opnieuw volgespoten. Dat de leidingen in de kruipruimtes altijd bereikbaar blijven, is hele een prettige bijkomstigheid.”