De Woonschakel is met Drowa overeengekomen dat er gedurende vier jaar tweeduizend huurwoningen worden voorzien van vloerisolatie. Een mooi traject in de huidige tijd van verduurzaming. Voldoende reden om stil te staan bij deze meerjarige samenwerking.

De Woonschakel uit Medemblik, Bovenkarspel en Obdam heeft circa 6.500 huurwoningen in de regio West-Friesland in eigendom. Het overgrote deel van het bezit bestaat uit woningen met een aantrekkelijke huurprijs. Stefan Groot is bij De Woonschakel verantwoordelijk voor energielabeling en het maken van plannen om het bezit verder te verduurzamen. “Verduurzamen staat bij De Woonschakel hoog op de agenda. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat het bijdraagt aan het verlagen van de woonlasten van onze huurders en het verbeteren van het wooncomfort. Lage energielasten horen bij betaalbare woningen. De Woonschakel is één van de weinige corporaties die voor bijvoorbeeld vloerisolatie of zonnepanelen geen huurverhoging vraagt. Het is een cadeautje voor onze huurders. Het kost hun niks en levert alleen maar voordelen op,” aldus Stefan Groot.

Nick van Hoorn bij De Woonschakel belast met de uitvoering van het planmatig onderhoud: “We zijn zeer tevreden over de samenwerking met Drowa isolatiechips. Zij ontzorgen ons behoorlijk. Naast het isoleren trekken ze ook kabels die moeten worden aangelegd ter voorbereiding op elektrisch koken. En bij rioollekkages schakelen zij rechtstreeks met de partij die dat voor ons verhelpt. Ook de afstemming met onze huurders loopt goed, er zijn nooit klachten.”

Landelijk in top-3

Jaarlijks wordt door Aedes (de vereniging van woningcorporaties) een landelijk onderzoek gehouden naar de prestaties van woningcorporaties. De Woonschakel scoort hierin bijzonder goed en staat zelfs in de top-3 van alle corporaties in Nederland! Nick: “Dit onderstreept dat wij onze huurders heel hoog hebben zitten. Drowa denkt ook vanuit onze huurders, daarom passen wij goed bij elkaar.”

Mooie Rc-waardes

Drowa isolatiechips isoleert jaarlijks ongeveer vijfhonderd woningen van De Woonschakel. Johannes Meinsma van Drowa: “We isoleren er zo’n veertig à vijftig woningen per maand. Niet alle woningen zijn hetzelfde en ook de diepte van de kruipruimtes verschilt. Na de zomervakantie starten we met circa honderd woningen, waarbij de kruipruimte niet zoals gewoonlijk via de hal bereikbaar is. Daar gaan we via de buitengevels naar binnen. Alle kruipruimtes bij De Woonschakel worden van onder tot boven gevuld met isolatiechips. Hierdoor bereiken we hele mooie Rc-waardes die liggen tussen de 5,5 en 9, afhankelijk van de diepte van de kruipruimte.”

Volop actie aan de Zandbergen in Medemblik
Nick van Hoorn van De Woonschakel komt langs tijdens de werkzaamheden aan de Zandbergen
De Woonschakel heeft gekozen voor vloerisolatie, dus de kruipruimte wordt tot de nok gevuld
Mike en Pascal vormen een goed Drowa-team!