Terugverdientijd duurzame maatregelen gemiddeld drie keer korter

Door de hoge energieprijzen is de terugverdientijd van verduurzamingsmaatregelen gemiddeld drie keer korter sinds begin dit jaar, ten opzichte van begin 2021. Met de energieprijzen van april verdient isolatie in een slecht geïsoleerde woning zich bijvoorbeeld binnen een tot zes jaar terug, dat rekende CE Delft uit, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

CE Delft berekende de terugverdientijd voor vier isolatiemaatregelen (dak, spouw, vloerisolatie en HR++-glas) en drie duurzame warmtetechnieken (warmtepomp, hybride warmtepomp, zonneboiler), en keken daarbij naar verschillende huizentypes en bouwjaren.

Waar isolatie de logische beginstap is voor slecht geïsoleerde huizen, daar komen warmtepompen en zonneboilers uit het onderzoek naar voren als financieel interessante opties voor beter geïsoleerde woningen: die verdienen zich in twee tot zes jaar terug.

“Verduurzaming is de kortste, zekerste en blijvende weg naar een lagere energierekening. Vandaag is voor veel mensen het beste moment: het is nog nooit zo aantrekkelijk geweest,” aldus NVDE-voorzitter Olof van der Gaag.