Te weinig vaart achter isolatie Nederlandse huizen

Nederlanders zijn bereid te investeren in energiebesparende maatregelen, blijkt uit onderzoek. De Nederlandse huizen worden nu al vaak beter geïsoleerd om energie te besparen, alleen zit er veel te weinig vaart achter. Alle huishoudens zullen in het huidige tempo pas in 2047 allemaal geïsoleerd zijn.

Als alle huizen goed geïsoleerd zijn, kan het huidige gasverbruik met 50 procent dalen. Betere isolatie scheelt per huishouden naar schatting 550 euro per jaar, zo heeft Natuur & Milieu berekend. Voor het hele land komt dat neer op jaarlijks 4 miljard euro. Daarbij scheelt het zo’n 8,9 miljoen ton aan CO2-uitstoot. Op de Klimaattop in Parijs is in 2015 afgesproken dat de temperatuurstijging in de wereld in 2050 niet meer dan 2 graden  mag bedragen. Daarvoor moet de CO2-uitstoot wereldwijd flink omlaag.

Nederlanders zijn steeds duurzamer en nemen steeds meer maatregelen om energie te besparen. Stip op één staat het vervangen van gloeilampen door spaarlampen of led-verlichting. Iets minder dan 75 procent van de huishoudens heeft deze tip al gebruikt. Ook het plaatsen van dubbelglas en het uitzetten van apparaten (in plaats van ze stand-by laten staan) wordt door veel Nederlanders als energiebesparend gezien (57%).

Nog veel werk te doen

Woningisolatie in de vorm van spouw-, dak- en bodemisolatie staat niet in de top 3, terwijl juist hiermee veel energie en honderden euro’s per jaar kunnen worden bespaard. Uit een opinieonderzoek van PanelWizard* blijkt dat Nederlanders wel graag betere isolatie willen. Bijna 80 procent van de deelnemers aan een onderzoek zou graag zien dat alle huizen over tien jaar geïsoleerd zijn. Het zelfstandig isoleren van woningen wordt desondanks niet zo heel veel gedaan. Slechts 1 op de 9 Nederlanders neemt zelf het gereedschap in handen. Dat betekent dat er voor isolatiebedrijven nog veel werk te doen is.

* Het opinieonderzoek door PanelWizard is uitgevoerd  in opdracht van Natuur & Milieu, i.s.m. Greenchoice, SNS, ASN Bank, BLG Wonen, Hoom en Nederland Isoleert in het kader van de gezamenlijke energiebesparingscampagne Slimwoner. Het onderzoek is uitgevoerd onder 837 Nederlanders van 18 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie.