Mega volume LZV voor Drowa

Drowa zet een nieuwe mega volume LZV combinatie in voor het vervoer van isolatiemateriaal. Onlangs leverde DAF Trucks dealer BSF in Leeuwarden een DAF XF 440 bakwagen af die als basis dient voor de LZV combinatie. Het gaat hierbij om een FAN chassis in Low Deck uitvoering.

Directeur- eigenaar Kees de Vries van Drowa was op zoek naar een efficiënte wijze voor het vervoer van zijn volumineuze isolatie producten. ,,Wij isoleren kruipruimtes van woningen met gerecyclede polystyreen chips. Dat is een bijzonder volumineuze lading waarvoor we zoveel mogelijk volume nodig hebben. Wij laden de chips in Zuid Limburg en om leeg rijden te voorkomen nemen we vaak lading mee naar het zuiden. Onze nieuwe trucks moeten om die reden niet alleen heel veel volume mee kunnen nemen, maar ook gewicht. In nauwe samenwerking met BSF en met T-Rent als vertegenwoordiger van de H&W carrosserie- en aanhangwagens kwamen we tot dit bijzondere LZV concept. De laadbakken zijn grofweg acht, zeven en zes meter lang van voor naar achter. Door de beide aanhangwagens uit te rusten met zware tien tons SAF assen met dubbele montering ontstond er een laadvermogen van 31 ton binnen Nederland’’.

Wendbaar
De keuze voor de bijzondere configuratie ging niet over één nacht ijs. Kees de Vries: ,,Wij moeten zowel op industrieterreinen als in woonwijken uit de voeten kunnen en dat lukt uitstekend met deze combinatie. Door één aanhangwagen aan de rand van de stad te laten staan kunnen we vrijwel overal komen. Het DAF FAN chassis met de gedwongen gestuurde naloopas is uiterst wendbaar. Bovendien is de tandemas aanhangwagen voorzien van ‘Optiturn’ op de tweede as. Daardoor draait deze aanhanger bijzonder kort. Met deze oplossing kunnen we 170 kubieke meter polystyreen meenemen, genoeg om een hele dag huizen te isoleren’’.

Duurzaam
Drowa is met de nieuwe LZV combinatie bijzonder duurzaam bezig. Allereerst koos Drowa voor de uiterst efficiënte en schone DAF MX11 Euro-6 krachtbron, maar door meer mee te nemen per rit daalt de CO2 uitstoot per kubieke meter. Daarbij komt dat er dankzij de gekozen configuratie meer kans is op retourlading doordat ook zware lading nu meegenomen kan worden. ,,Tel dat bij het duurzame karakter van onze onderneming en je ziet dat overal over nagedacht is. Onze bodemisolatie met gerecyclede polystyreen zorgt namelijk al snel voor enorme besparingen op de stookkosten, en ook dat draagt bij aan een lagere CO2 uitstoot’’ aldus Kees de Vries.