Kabinet wil 2,5 miljoen woningen snel isoleren met Nationaal Isolatieprogramma

'Zet de knop om', zo luidt de campagne waar de Rijksoverheid op 2 april mee gestart is. Middels de campagne moeten huishoudens en ondernemers op de hoogte worden gebracht van praktische besparingstips die op zeer korte termijn energiebesparing op kunnen leveren.

De aanleiding hiervoor is volgens de Rijksoverheid de verandering van de vanzelfsprekendheid waarmee energie moet worden gebruikt. Niet alleen door de oorlog in Oekraïne, maar ook als gevolg van klimaatverandering.

1,5 miljoen woningen met E of lager
De focus van het Nationale Isolatieprogramma ligt op woningen met energielabel E, F en G. Er zijn maar liefst 1,5 miljoen woningen met energielabel E of slechter. Het kabinet wil uiterlijk in 2030 de slechtst geïsoleerde woningen hebben aangepakt. Hiervoor is tot en met 2030 4 miljard euro beschikbaar.

750.000 woningen moeten via een wijkgerichte aanpak met gemeenten geïsoleerd worden. De gemeenten krijgen hiertoe de mogelijkheid om eerst aan de slag te gaan in de buurten waar ze extra korting kunnen bieden bovenop de landelijk beschikbare subsidies.