Isoleren veel voordeliger dan sparen

Isoleren is voordeliger dan geld op de bank zetten. Dat meldde het Ministerie van Binnenlandse Zaken maandag 17 oktober bij de start van de campagne Energie Besparen Doe Je Nu. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen geen idee hebben wat isolatie kost en 60 tot 70% schat te laag in wat het oplevert. In de praktijk blijkt dat de kosten vaak lager en de opbrengsten hoger dan gedacht. Met de campagne Isoleren Doe Je Nu wil de overheid huiseigenaren hiervan bewuster te maken.

De campagne richt zich op de 1 tot 1,5 miljoen huiseigenaren in een woning met energielabel C of slechter. Deze huiseigenaren overwegen energiebesparende maatregelen zoals bodemisolatie, maar hebben ze nog niet genomen omdat ze opzien tegen de kosten, de rompslomp of de rommel. Ze kunnen met de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis een bijdrage krijgen van 20 procent van de investeringskosten, als ze tenminste twee isolatiemaatregelen tegelijk nemen. De campagne richt zich op zowel eigenaar-bewoners als verenigingen van eigenaren (VvE’s).

Rekenvoorbeelden

Gemiddeld levert vloer-, dak- of muurisolatie een jaarlijkse kostenbesparing op van tussen de 7 en 20 procent ten opzichte van de investering. Het isoleren van het dak van een gemiddeld rijtjeshuis bespaart 500 euro per jaar aan stookkosten. De investering is 4000 euro. Investeren in dakisolatie is daarmee net zo gunstig als een rente van 12,5% op een spaarrekening. Bovendien is het huis in de zomer koeler. In een gemiddelde hoekwoning kost vloerisolatie eenmalig 1600 euro. De besparing per jaar is 180 euro. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrente van 11,25%, plus warmere voeten en minder tocht en vocht in huis, althans met Drowa vloerisolatie.

De campagne Isoleren Doe Je Nu is een initiatief van het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In eerste instantie richt de campagne zich op isolatie van dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen.