Vochtige kruipruimte: hoe komt het en wanneer is het een probleem?

Een vochtige kruipruimte is heel vervelend. Het vocht dat zich opbouwt, trekt door naar de rest van de woning, waardoor je last krijgt van een muffe lucht in de kamers krijgt. Hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het materiaal waar je huis mee gebouwt is worden aangetast. De houten vloer gaat rotten, beton begint te schimmelen, leidingen gaan roesten.

Een vochtige kruipruimte zorgt voor veel problemen!

Zo zorgt een vochtige kruipruimte niet alleen voor nare luchtjes, slakken en schimmel, maar tast het ook je huis aan! Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom vertellen wij je over verschillende oorzaken van een vochtige kruipruimte. Ook bespreken we de gevolgen van vocht in huis en water in de kruipruimte. En lees je meer over de oplossingen tegen vocht in de kruipruimte zoals de kruipruimte isoleren met bodemisolatie.

Drowa isolatiechips pakt vochtproblemen bij de bron aan

Bekijk in 1 minuut of jouw huis geschikt is en krijg gratis advies:


De 4 meest voorkomende oorzaken van een vochtige kruipruimte

wat zijn de oorzaken van een vochtige kruipruimte?
Schimmel, houtrot en nare luchtjes als gevolg van een vochtige kruipruimte. Maar wat is de oorzaak?

Een vochtige kruipruimte heeft vaak meerdere oorzaken. De vier meest voorkomende oorzaken van een vochtige kruipruimte zijn:

  • Hoge grondwaterstand;
  • Lekkage, bijvoorbeeld in de riolering;
  • Optrekkend vocht via funderingsmuren;
  • Slechte ventilatie.

Hieronder nemen we alle vier oorzaken onder de loep.

Oorzaak #1. Hoge grondwaterstand zorgt ervoor dat je last krijgt van een vochtige kruipruimte

soms zorgt grondwater ervoor dat de kruipruimte wel tientallen centimeters onderwater staat!
Soms zorgt een hoog grondwaterpijl ervoor dat de kruipruimte tientallen centimeters onderwater staat!

Wanneer je in een laag gelegen gebied woont, zoals in de polder staat je kruipruimte vaak onder water. Door de hoge waterstand is de bodem van de kruipruimte ook erg vochtig. Het grondwater staat soms wel tientallen centimeters hoog!

Het vocht condenseert vanuit de bodem tegen de onderkant van je vloer. Hierdoor krijg je snel last van vochtproblemen zoals schimmel, roest, en muffe luchtjes.

Dé oplossing voor grondwater in de kruipruimte

Water in de kruipruimte kun je niet voorkomen. De vervelende gevolgen ervan wel. De beste oplossing is een 'bodemafsluiter' die drijft op water. Een voorbeeld zijn de isolatiechips van Drowa in de kruipruimte. Deze lichte chips blijven drijven op het water. Vocht kan zo niet meer bij de vloeren komen. Door het warmteverschil dat ontstaat tussen de bodem van de kruipruimte en de vloer, komt condens niet meer in de vloer. Vocht zoekt immers altijd het laagste punt op.

Oorzaak #2. Lekkage in de kruipruimte (bijvoorbeeld in de riolering) zorgt voor waterschade in de vloer

lekkage in de kruipruimte
Steunbalken, leidingwerk en het beton raken aangetast door vochtschade

In kruipruimtes waar het allang vochtig is, kan waterschade ontstaan. Daardoor roest het metalen leidingwerk. Na verloop van tijd ontstaan er door de roest scheuren in de leidingen. Zo kan een leiding gaan lekken. Nu heb je niet alleen vocht, maar ook een laag water in de kruipruimte en een kapotte leiding.

Slordige montage of bodemverzakking kan grote gevolgen hebben!

Slordige montage of bodemverzakking zorgt ervoor dat rioleringsbuizen losschieten of afbreken. Zo komt het afvalwater direct in de kruipruimte. De waterschade die hierdoor komt, zorgt vervolgens voor problemen.

Ook hemelwaterbuizen knappen door verzettingen van het huis. Omdat het hemelwater niet goed wordt afgevoerd, raakt de grond vol met water.

Door de toename van druk, kan het regenwater de kruipruimte binnen komen. Vooral als er al scheuren zitten in de funderingsmuren.

Verniel niet onnodig je huis: laat ons gratis en vrijblijvend controleren
Dit zien we vaker: vochtproblemen waar te lang niets mee gedaan is, verergert zonder dat je het weet door de jaren heen. Daardoor raden we ook vaak aan om de kruipruimte bij ongewenste klachten direct te laten controleren. We doen dit gratis en vrijblijvend.

Oorzaak #3. Optrekkend vocht door grond- of lekwater vanuit een vochtige kruipruimte

optrekkend vocht door een vochtige kruipruimte
Optrekkend vocht in de muren is funest voor je huis!

Optrekkend vocht komt door contact van het steen of metselwerk met bijvoorbeeld grondwater. Omdat je muur vocht opneemt, trekt dit steeds verder naar boven. Hoger in de muur geeft dit vocht weer af aan de lucht.

Hoe langer je wacht, hoe makkelijker vocht door de muur trekt!
Als optrekkend vocht in de muur lang genoeg doorgaat, krijg er luchtbellen in het steen. Daardoor is het steeds makkelijker voor het vocht om naar boven te trekken.

Hoe herken je optrekkend vocht in huis?

Optrekkend vocht herken je onder andere aan:

Hoe stop je optrekkend vocht?

Optrekkend vocht uit de kruipruimte is op veel verschillende manieren op te lossen. Veel zijn helaas duur maar niet duurzaam. Zo kun je kiezen voor het impregneren van de muren met chemicaliën. Ook timmer je de vochtige muren weg achter voorzetwanden. Dit lost het probleem alleen niet op. Het vocht trekt alleen maar verder omhoog en dat vergroot het probleem.

Pak het probleem aan bij de bron: ga voor een duurzame oplossing

Wij zijn fan van problemen oplossen bij de bron. Vaak is dit water in de kruipruimte. Door de bodem te isoleren met chips, geef je vocht geen kans. Door het warmteverschil met het grondwater kan het vocht niet meer omhoog. Naast een duurzame oplossing, zijn isolatiechips van Drowa ook goedkoop, bespaar je energie én tellen Drowa Chips mee voor het energielabel. Genoeg redenen om eens vrijblijvend je kruipruimte te laten inspecteren door één van onze experts!

Oorzaak #4 Ventilatie en condensatie: je kruipruimte ventileren is niet altijd goed en kan zorgen voor vocht in de kruipruimte!

ventileren is niet altijd goed en kan zorgen voor een vochtige kruipruimte
Het ventileren van de kruipruimte is niet altijd een goed idee!

Ventilatie van de kruipruimte is belangrijk voor het afvoeren van vocht. Maar juist in de zomer kan ventilatie de vochtproblemen in de kruipruimte zelfs vergroten!

Warmere lucht bevat namelijk meer vocht. Het vocht in de lucht plakt dan vast aan koude delen zoals de fundering of onderkant van de vloer. Zo krijg je last van vochtproblemen in de kruipruimte én in de woning.

Geef vocht geen kans: vraag nú een gratis controle aan

  • Vrijblijvend kruipruimte controleren
  • Alléén een oplossing als daar reden toe is
  • Kruipruimte experts met meer dan 20 jaar ervaring
  • Gratis & vrijblijvende afspraak

Vrijblijvend mijn kruipruimte laten inspecteren 0519 24 40 30

Geen zorgen: wij werken niet met verborgen kosten, onze inspectie is 100% gratis