Nul op de Meter met Drowa chips in de kruipruimte

De 55 huizen van het Nul op de Meter (NOM)-project in Heerhugowaard blijken na een jaar onderzoek inderdaad de nul op de meter te houden. Ze leverden zelfs meer elektriciteit dan contractueel was afgesproken. Dit indrukwekkende resultaat is mede behaald door Drowa chips, waarmee de kruipruimtes van deze woningen zijn gevuld.
NOM-woningen-Heerhugowaard
Het project in Heerhugowaard is het eerste Nul op de Meter project waar een jaar lang en dus in alle seizoenen gemonitord is. Onderzoeksinstituut TNO analyseerde de meetgegevens over energiegebruik en de energieopwekking.

Behalve dat het energieverbruik op nul staat zijn de bewoners vooral ook erg blij met het comfort van hun gemoderniseerde huis. Het meest tevreden zijn de bewoners over de werklieden.

Drowa snel en makkelijk aangebracht

Uit de pilot in Heerhugowaard zijn ook enkele lessen te leren. De bewoners waren namelijk minder tevreden over het verbouwproces. Zo duurde de renovatie voor hen langer dan ze hadden verwacht en het renoveren in bewoonde staat viel ze toch iets tegen. De huizen kregen onder andere een nieuwe keuken en een nieuwe badkamer. Wel is duidelijk dat Drowa chips in dit soort situaties een ideaal isolatieproduct is. Het aanbrengen van Drowa is namelijk binnen enkele uren alweer klaar, zonder dat daar ingrijpende maatregelen voor nodig zijn.

Drowa heeft de kruipruimtes onder de woningen geheel vol geblazen. Door de kruipruimte helemaal te vullen voldoet de behaalde Rc-waarde ruim aan de eisen van deze NOM-woningen. Het aanbrengen van een maximale laag Drowa is een relatief goedkope manier om overwaarde te creƫren in de te behalen isolatiewaarden. Ventilatie is niet meer nodig omdat de gasleidingen uit de all electric woning zijn verwijderd. En dankzij Drowa is er geen risico meer op vochtproblemen in de kruipruimte. Ook om die reden kon de ventilatie vervallen.